Caii inaintea carului

Ani de zile, Administratia Nationala a Penitenciarelor nu a avut nici dorinta, nici capacitatea de a asigura o uniforma, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, politistilor de penitenciare, trimitandu-si angajatii pe la fel de fel de firme obscure care sa-i echipeze.

Evident ca aceasta abordare a condus la ” pestritarea” uniformei politistilor de penitenciare și, zilnic, vedem colegi cu elemente de uniforma din componenta uniformei altor arme, ori cu adidasi, fes si jeansi, în combinatie cu elemente de uniforma.

Cred ca toti ne dorim o revenire la normalitate, dar nu asa cum vrea ANP, prin adresa 40988/DEA/08.07.2020. Nu cu amenintari cu comisii de disciplina și nu brusc, daca tranzitia spre anormalitate a fost in ani de zile.

Așa cum am atras atentia în multe randuri cu privire la deteriorarea imaginii politistilor de penitenciare, prin lipsa sau proasta calitate a uniformei, asa atragem acum atentia cu privire la conduite.

În penitenciare, lipsa implicarii ofiterilor de formare profesionala își pune amprenta asupra deteriorarii imaginii politistilor de penitenciare. Conduitele nu mai sunt ce au fost, codul deontologic e doar o reglementare pe acolo, pe undeva, iar lejeritatea oferita ofiterilor de formare profesionala face ca acest post chiar sa nu-si justifice existenta in mediul penitenciar.

DMRU ar trebui să-și exercite rolul activ, să miște formarea profesionala și să întarească conduitele pozitive.

Noua generatie, ce-i drept, e un pic mai rebela și creează o imagine care nu transmite chiar ce ar trebui să transmită o instituție ce se vrea la masa celor din domeniul ordine publica si siguranta nationala.

Inainte de a pretinde să fim respectați, trebuie ca, prin conduita noastră, să impunem respectul, iar asta implica tot: conduita, profesionalism, uniforma, statut etc.

Revenind la demersul ANP, prin adresa invocata anterior, apreciem ca lucrurile ar trebui cumva inversate. Nu poti pretinde, peste noapte, un port regulamentar al partilor componente ale uniformei, cat timp ANP se obliga sa incheie acordul cadru la data de 17.08.2020 si sa echipeze in 4 ani, 2000 de politisti si un maximum de 14094.

Intelegem necesitatea, dar vă rugăm sa reveniti la realitate si sa corelati dispozitiile cu posibilitatile tehnice, altfel, deciziile astea par ca din registrul: „eu am dispus, directorii sunt vinovati ca nu au aplicat”.