Complotul amanarii Deciziei 51/2019 a ICCJ

Nu mai este o noutate si cred ca nu mai mira pe nimeni tacerea care s-a asternut peste sistemul penitenciar.
In umbra lui covidut lucrurile se fac si se desfac, mutari ale unor privilegiati ai sistemului, sau mutari strategice care sa asigure liniste unei conduceri care doar promite in desert, chipurile in interesul serviciului.
Cea mai benefica revendicare care putea fi facuta de organizatiile sindicale, in numele membrilor de sindicat, este aplicarea Deciziei 51/2019 a ICCJ care duce in mod direct la cresterea veniturilor , in medie cu 800 ron/luna pentru agenti si 1200 ron pentru ofiteri.
In alte vremuri sindicatele s-au batut pentru lucruri mult mai mici, de exemplu, cresterea normei de hrana cu 2 ron/ luna, astfel ca este de neinteles tacerea de acum. Adevarul e ca atunci sindicatele se ocupau de sindicalism si nu de politica, actiunile erau generate de crezul sindical si nu , ca acum, de dezlegarea de la partidul de guvernare.
Sa fie prea mica miza pentru care ar trebui sa lupte liderii centrali, sau sa fie vorba doar de interesele unui mic grup, care au capusit conducerile centrale ale sindicatelor?
Un lucru e sigur, de la cap se impute pestele, dar la fel de corect e ca de la coada se curata, si asta ar trebui sa le dea de gandit fiecarui membru de sindicat care , prin cotizatia lui lunara, sustine actiunea, sau inactiunea, celor alesi sa se bata pentru dreptul lui.
Si salarizarea la nivelul maxim al functiei este un drept al fiecarui angajat al sistemului penitenciar, nu este o facilitate acordata de angajator, e o indreptare a nedreptatii create de un sistem gaunos , de un asa- zis sistem de motivare, dupa principiul ” la munca egala, drepturi egale” .
Intr-un complot intre conducerea ANP/ MJ si liderii sindicali de la centru, masele sunt tinute in adormire prin asa-zisele analize privind aplicabilitatea.
Ca sa intareasca convingerea ca chiar se vrea si se va acorda , s-a dat chiar si o comisie mixta, ANP- sindicate, care chipurile ar pune la punct detaliile tehnice.
Adevarul e ca impactul bugetar e prea mare si mandatele ministrului justitiei si al dg prea mici ca sa-si asume asta si singura cale ca sa-si asigure linistea a fost improvizatia asta , in complicitate cu liderii sindicali centrali.
Vor trage de timp pana li se va termina mandatele.
Singura cale este calea instantelor si noi asta va recomandam. Recomandam presedintilor sindicatelor locale sa depuna plangeri prealabile si sa ceara acordarea acestui drept incepand cu anul 2017. Nu mai asteptati ca trece anul si va pagubiti membrii cu drepturile pe 1 an, pentru ca retroactiv se poate cere pe ultimii 3 ani.
In timp ce ANP transmite prin liderii sindicali centrali ca recunosc acest drept , prin DCEAN au transmis unitatilor subordonate un model de raspuns la plangerile prealabile prin care nu recunosc acest drept , motivand ca s-ar distruge un sistem corect de motivare profesionala, prin avansarea progresiva la aceeasi pozitie din Stat.
Sa va traduc popular acest sistem de motivare creat de ANP.
De la angajare ti se acorda un coeficient al functiei , minim. Normal, si legal, dupa interpretarea ICCJ , daca maximul functiei ar fi de 5000 ron, ca exmplu, aceasta suma trebuie sa iti fie data de la incadrare, dar nu. Vine ANP, iti ia ce ti se datoreaza de drept, de ex . 2000 ron, ca te incadreaza la minimul functiei , si te duce direct la 3000 ron. Din cei 2000 de ron care ti se datoreaza de drept, iti restituie, progresiv, pe parcursul a mai multor ani, prin promovarea in cadrul aceleasi functii, si zice ca te motiveaza. Da, motivare pe banii tai, care ti se cuvin de drept.
Cam asa este sistemul asta motivational creat de ANP si nu e de mirare ca avem angajati, de exemplu supraveghetori pe aceeasi sectiei, cu diferente de 1000 ron la salariu . Cum se aplica principiul la munca egala, drepturi egale?
In fond e o inginerie prin care ANP tine la un nivel scazut anvelopa salariala.
Sistemul motivational poate fi dat de :

 • majorari salariale de 50% pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale,
 • avansarea in grad la exceptional,
 • fidelitare,
 • vechime etc
  Sistemul asta, asa-zis motivational, foloseste doar angajatorului.
  In concluzie, treziti-va din dormire si asteptare.
  Pentru cei care au nevoie de model de plangere prealabila, Federatia Politistilor de Penitenciare , o pune la dispozitie , cu titlu gratuit.
  Atasat, aveti o parte din raspunsul pentru plangerea prealabila , care valideaza ce afirmam despre dubla pozitie a ANP.