Motivarea politistilor de penitenciare

Sistemul motivational al angajatilor din peniteniare, ca si al colegilor din structurile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, a fost foarte mukt diminuat in ultimii ani. Deja se stie ca nu mai exista salarii de merit , ordinele militare acordate pentru activitate in serviciul patriei au doar valoare simbolica, singurul instrument viabil fiind doar majorarea salariala pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale care se acorda la un procent foarte mic de angajati.
Avand in vedere conditiile de munca, riscurile permanente, stresul si volumul mare de activitati generat de multitudinea de misiuni si lipsa de personal sunt motive temeinice ca aceasta majorare salariala sa fie acordata fiecarui angajat al sistemului penitenciar.
Fiecare zi de munca in sistemul penitenciar intro mare de infractori pentru care nu mai exista nicio metoda de coercitie ci doar drepturi si beneficii , este zi de misiune speciala.
Pentru necunoscatorii muncii din penitenciare, imaginati-va o scena prezentata la tv cand colegii nostri politisti si jandarmi descind in forta, cu arme si echipamente speciale, intr-un numar sporit de luptatori, special antrenati, sa aresteze un criminal, sau un interlop. Apoi imaginati-va realitatea din penitenciarele din Romania unde sute de astfel de detinuti sunt aflati in grija unui SINGUR agent supraveghetor, care trebuie, in acelasi timp sa-i supravegheze, sa le solutioneze problemele, sa le distribuie masa etc.
Stiu ca pare izbitor de contrastant , dar asta e realitatea din penitenciare si numai pentru asta, pe langa multe altele, fiecare coleg de al nostru ar trebui sa fie apreciat ca facand zi de zi misiuni speciale si lucrari de exceptie.
Ti se pare ca ai o situatie tensionata pe care trebuie sa o rezolvi in familie pentru ca sotia e nervoasa ca nu i -ai apreciat efortul si calitatile culinare, sau copilul e nervos ca a decurs prost intalnirea cu iubi si asta te istoveste la maxim?
Te invitam sa petreci o zi cu noi la locul de munca, o zi in care 1500 de detinuti de maxima siguranta sunt nemultumiti de calitatea hranei, sau sunt revoltati din cauza proiectelor legislative in domeniul executional penal, cu care se joaca politicienii, si joaca lor in mediul on-line se resfrange in viata noastra reala, sau intro zi in care trebuie sa gestionezi detinutii aflati in refuz de hrana, revolta, sau cand cu lama isi produc automutilari, taindu- si bratele, urechile, abdomenul sau chiar gatul din motive greu de inteles, sau intro zi in care nu ai tratament psihiatric pentru bolnavii psihici.
Doar traind experiente diferite pentru situatii ce se vor identice, poti intelege diferenta si aprecia adevarata valoare a lucrurilor.
Asadar, ANP incearca sa-si motiveze angajatii care fac misiuni de exceptie si misiuni speciale, sens in care , prin adresa nr. 34101/ 14.o7.2020 transmite unitatilor subordonate ca pot face analize si propuneri pentru majorarile salariale aferente trim. III.
Ramane in responsabilitatea directorilor de penitenciare ca in parteneriat cu reprezentantii organizatiilor sindicale sa ia cele mai bune decizii.