Consultari la Ministerul Justitiei

Publicat în FPP

S-a incheiat a doua runda de consultari la Ministerul Justitiei cu privire la proiectul de OMJ – metodologia privind modul de verificare a indeplinirii criteriilor avute in vedere la revocarea din functia de conducere a politistilor de penitenciare.
Federatia Politistilor de Penitenciare, reprezentata de catre presedinte, si-a mentinut punctul de vedere , in sensul ca art.127 din Legea 145/2019 este neconstitutional pentru ca aduce atingere art.1, alin.4 din legea fundamentala prin aceea ca deleaga unui membru al Guvernului atributia de a reglementa modificarea raporturilor de serviciu ale functionarilor publici cu statut special, cum sunt politistii de penitenciare, reglementare ce ar trebui prevazuta in Legea 145/2019.
In acest sens Federatia Politistilor de Penitenciare a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei pentru a analiza acest aspect, lucru comunicat partenerilor de consultari. S-a convenit ca pana la pronuntarea CCR sa se adopte acest OMJ , insa cu reformularea prevederilor art.2 din proiect, in sensul ca membrii comisiei de verificare a indeplinirii criteriilor de revocare din functia de conducere sa fie specialisti in domeniul, cel putin de acelasi rang.
Am avut in persoana directorului DMRU din Administratia Nationala a Penitenciarelor un partener care intelege regulile si implicatiile ce deriva din acest instrument ce se creaza prin acest OMJ. De asemenea , am fost sprijiniti si de catre un specialist resurse umane din MJ care este coleg ofiter din Penitenciarul Jilava si care cunostea foarte bine intrigile din unitati in care acest OMJ poate fi folosit ca instrument opresiv .
Am constatat o alta abordare, mai relaxata, partenerii avand posibilitatea sa-si prezinte argumentat punctele de vedere, probabil aceasta stare rezida din calitatea morala si umana a participantilor care inteleg sensul consultarilor si nivelul la care trebuie sa se poarte dialogul la aceste intalniri.
Asteptam nota de sedinta si noua forma a art.2.
Evolutia acestui demers poate fi urmarita aici:
http://www.just.ro/roiectul-de-de-ordin-al-ministrului-justitiei-pentru-aprobarea-metodologiei-privind-modul-de-verificare-a-indeplinirii-criteriilor-avute-in-vedere-la-revocarea-din-functia-de-conducere-a-politistilor/