Forma finala a OMJ privind revocarea din functiile de conducere

Publicat în FPP

Ultima forma a OMJ ului privind criteriile de revocare din functiile de conducere

In data de 19.08.2020 presedintele Federatiei Politistilor de Penitenciare a participat , la sediul Ministerului Justitiei, la consultarea publica. A fost a doua intalnire pentru dezbaterea acestui proiect, ocazii cu care FPP ( Federatia Politistilor de Penitenciare) a sustinut abandonarea acestui proiect pentru ca prevederile art.127 din Legea 145/2019 sunt neconstitutionale pentru ca lasa la aprecierea unui membru al Guvernului stabilirea criteriilor in baza carora politistilor de penitenciare, care sunt functionari publici cu statut special, li se pot modifica raporturilor de serviciu, ori, in raport de prevederile Constitutiei Romaniei, modificarea raporturilor de serviciu pentru aceasta categorie profesionala se poate face doar pe baza unor prevederi stabilite intr-o lege organica, mai precis, ca si in cazul functionarii comisiilor de disciplina, aceste criterii trebuiau trecute in legea 145/2019 si nu intr-un OMJ.
Federatia Politistilor de Penitenciare a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei pentru a se pronunta cu privire la acest aspect.
Intre timp colegii din sistemul penitenciar sunt revocati din functii de conducere, vezi cazul Penitenciarului Severin, dupa criterii inexistente, mai mult dupa pofta poftita, decat dupa cadrul legal.
Si aceasta intamplare nefericita, in care se puteau afla orice coleg care se afla in componenta comisiei de liberare conditionata, ne-a determinat sa ne aplecam serios asupra acestui proiect de OMJ ce pare a fi un instrument de coercitie, la indemana angajatorului.
In cadrul intalnire am ajuns la consensul ca, pana se pronunta CCR, se va promova acest OMJ, insa cu conditia modificarii prevederilor art.2 din proiect, in sensul ca membrii comisiei trebuie sa fie de aceasi specialitate si nivel cu cel verificat. Forma initiala lasa la aprecierea celui indreptatit sa numeasca comisia sa isi puna pe cine vrea in aceasta comisie, fara sa tina cont de competentele de specialitate si calitati manageriale.
Alaturat aveti noua forma a proiectului: