Decizia 651 privind apelul general- decizia ce rupe logica anti covid

Publicat în FPP

Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor , nr.65 din /22.10.2020 , privind apelul general in anul 2020, menține aceeași procedură de lucru, ca in anii anteriori, fără a tine cont de contextul epidemiologic in care ne aflăm și de evoluția ingrijorătoare a infestării cu SARS-COV-2, atât in rândul personalului propriu, cât și in rândul persoanelor private de libertate. Prevederile medicale din decizia nr.651/22.10.2020 nu sunt suficiente și nu crează premiza unei bune prevenții, având in vedere că nici măcar obligativitatea purtării mănușilor de protecție nu este instituită, in condițiile manipulării unui volum mare de documente , ce sunt manipulate de mai multe persoane, din diferite compartimente de activitate. Legislația aplicabilă in domeniu, nu impune această procedură descrisă in decizia nr.651/22.10.2020, singura precizare fiind reținută in art.42, alin.3 dinHG 157/2016 ((3) anual se organizează apelul general, pentru confruntarea documentelor care privesc situaţia individuală a deţinuţilor cu cele declarate de aceştia).

De asemenea , decizie nu anulează, sau suspendă deciziile, indrumările, recomandările anterioare ale Administrației Naționale a Penitenciarelor cu privire la măsurile de distanțare fizică intre membrii aceluiasi compartiment de activitate și /sau intre angajații din compartimente de activitate diferite și cele stabilite și aprobate prin planurile particularizate la nivelul unităților penitenciare și nu ține cont de programele secvențiale , sau in regim de cinci ture aflate in desfășurare.

Din punctul nostru de vedere, in contextul cresterii alarmante al numarului de infestari, atat al personalului sistemului penitenciar , cat si in randul persoanelor private de liberate, aceasta decizie fractureaza logica luptei anti-covid in care suntem angrenati de aproape opt luni de zile.

In plus creaza si o dilema: Impotriva cui sesizeaza parchetul, directorul unitatii , tot ca urmare a gandirii anp – iste, daca in urma acestui ritual , numit apel general, persoane private de libertate sunt infestate cu virusul SARS-COV- 2?

Federatia Politistilor de Penitenciare, pentru protejarea membrilor sai, a solicitat Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa regandeasca aceasta decizie, facand si unele propuneri in acest sens: