Manageri de cumetrie

Publicat în FPP

Managementul ar trebui sa fie o arta, arta de a conduce institutii, de a indruma, motiva si influenta oameni si cariere.

Din pacate sistemul penitenciar se indeparteaza de ideia de management, si se apropie tot mai mult de ideia de ” comanda”, aparand „managerii ” de cumetrie , spunem noi.

Singura perioada in care s-au organizat examene in masa pentru functiile de top manageri a fost in perioada subsecretarului de stat in Ministerul Justitiei, Petronel Dobrica, care a inteles vulnerabilitatea sistemului. De atunci si pana in prezent, ministrii justitiei si directorii generali au gasit fel de fel de scuze ca sa nu organizeze examene pentru functiile de directori de directii, directori de unitati, directori adjuncti si tot asa, fiind preferate imputernicirile, sau numirile prin DZU si efectele se vad, sunt dezastruoase pentru sistem, insa ” sistemul” celor care se afla la butoane, functioneaza perfect pentru ei, in detrimentul celor multi si seriosi.

Cum e „reteta succesului” in zilele noastre?

Nu conteaza ce te recomanda ( studii, ani de munca si seriozitate), ci cine te recomanda.

Personal cunosc cateva cazuri celebre de esec , oameni pentru care ” sistemul” a girat, dar care nu au confirmat deloc, din contra, in mandatele lor unitatile au inregistrat cele mai dezastruoase incidente ( liberari eronate,evadari, decese suspecte ale detinutilor, suspiciuni de trafic de droguri in unitatile pe care le pastoreau , mai trebuia sa aiba si luari de ostatici si aveau tot dezastrul unui sistem).

Oamenii neutrii ar spune ca asta e rezultatul imputernicirilor de cumetrie, pe baza de prietenii, relatii politice,tovarasie de academie etc, dar unii nu inteleg un lucru elementar: una e sa vrei, alta e sa si poti. Exista suspiciuni rezonabile ca functioneaza un grup organizat la nivel de Administratie Nationala a Penitenciarelor,incepand cu directori de directii si pana la varful piramidei, care propun si influenteaza decizii de numire pe alte criterii decat cele ale competentei. Stim cazuri punctuale in care directori de directii au girat dezastrul, si cand omul pentru care a girat a esuat dezastruos, a bagat capul ca strutul in nisip si se face ca nu cunoaste situatia.

Intr-o normalitate cat de cat, cel care a girat ar fi trebuit sa plece la pachet cu cel pe care l-a girat si a esuat.

Hora cumetriei este mare si cand unul din hora ajunge la butoane ii trage si pe ceilalti dupa el,cei care sunt seriosi si ii vad de treaba lor nu au nicio sansa in sistemul asta gaunos.

Sub ideia falsa promovata ca nu sunt ofiteri competenti care sa ocupe functiile de top manageri, sunt promovati oamenii „sistemului” , obedientii,in detrimentul oamenilor care ar putea sa faca performanta.

Degradarea sistemului se intampla cu o asa viteza ca nici nu mai stii care sunt reperele morale de urmat. Ofiterii care reclama si infiereaza toate matrapazlacurile managerilor de cumetrie, il loc sa fie sprijiniti si promovati , sunt inlaturati si infierati, probabil incurca jocurile.

Cati nu cunoasteti directori care in loc sa fie trimisi prin comisii de disciplina pentru decizii abuzive, evadari ale detinutilor, furt de ore suplimentare, sunt recompensati cu majorari salariale de 50% si reimputerniciti?

Mai pica cate un manager din grupul de cumetrie doar cand lucrurile devin nesimtit de evidente si incepe presa sa scrie, in rest ” omerta”, cine indrazneste sa vorbeasca e lichidat , profesional.

Absurdul a ajuns la niste limite de neimaginat, obedienti cu grade foarte mici, de nici cerneala pe statul de incadrare nu li s-a uscat , au ajuns sa conduca puscarii, sa fie unsi, evident fara examen, pe functii de directori adjuncti, numiti peste noapte sefi peste comisari sefi cu experienta de zeci de ani. Cum se pot justifica astfel de decizii?

Legal nu exista NICIO justificare, legea 145/2019 , Statutul Politistilor de Penitenciare, prevede conditii clare de ocupare a functiilor de conducere, singura explicatie pentru astfel de situatii este intelegerea de cumetrie.

Sistemul s-a degradat atat de mult incat cei cu bun simt , cu studii si probitate morala li s-a furat orice sansa de a promova si li s-a distrus speranta de a indrazni sa ocupe in mod legal o functie, pentru ca acum nu mai ocupi o functie candidand, ci doar daca esti omul sistemului.

Neavenitii s-au cocotat nemeritoriu pe functii si de la inaltimea functiei ce i-a fost oferita gratis, sfideaza logica, bunul simt si in nemarginita lor gandire, fac doar ce le trece prin cap, confundand asta cu managementul.

Pentru ca lucrurile sunt intr-o continua degradare si noi ,toti cei multi si corecti, care ducem greul sistemului, stam si privim cum un grup de oameni ce formeaza cercul cumetriilor ne conduc spre dezastru, dupa sarbatori, Federatia Politistilor de Penitenciare va initia mai multe demersuri pentru restabilirea ordinii de drept, printre care:

  1. Demersuri pentru ocuparea functiilor de director general, directori generali adjuncti, directori de directie, directori si directori adjuncti de unitate prin concurs.
  2. Imputernicirile sa fie transparente, sa aiba acces toti ofiterii care indeplinesc conditiile , isi exprima dorinta si departajarea sa se faca in cadrul unui interviu.
  3. Testarea psihologica a tuturor celor care ocupa functii de conducere prin imputernicire . Nu o data au fost cazuri cand comportamentul unor imputerniciti a fost cel putin bizar, iar dupa un timp in care si-au facut conditii favorabile de pensionare, s-au internat la psihiatrie,iar fenomenul e in dezvoltare.
  4. Reanalizarea tuturor celor care sunt imputerniciti din perspectiva indeplinirii conditiilor legale de ocupare a functiei de conducere, fara derogare de la cadrul legal,
  5. Incetarea tuturor imputernicirilor care au depasit perioada legala de 12 luni.

Pentru ca toti sa aiba o sansa corecta la promovarea in cariera, doar pe baza meritelor si competentelor profesionale, Federatia Politistilor de Penitenciare va insista cel putin pe elementele descrise mai sus.

” Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic” . Edmund Burke