Concursuri pentru functii de conducere

Publicat în FPP

In ultimele doua articole scriam despre modul in care se ocupa functiile de conducere in sistemul penitenciar, despre nocivitatea aceste proceduri a constantei imputernicirilor , in detrimentul selectiei sanatoase prin cuncursuri, care valideaza cunostintele celui care ocupa postul si legitimitatea pe care i-o da in fata subalternilor.

Evident ca nu toti sunt de acord cu examenele, e mai comod ca cineva sa re puna in genunchi, sa iti puna sabia pe umar si sa te numeasca in functie de conducere, dar nu asta e ceea ce ne dorim pentru sistemul penitenciar, Federatia Politistilor de Penitenciare militand pentru egalitate de sanse la ocuparea functiilor de conducere , chiar daca asta nu ne face prea simpatici in ochii unora, sau chiar daca altii chiar se supara , din motive de prietenie cu cei care au prins ciolanul.

Legea 145/2019, Statutul Politistilor de Penitenciare, descrie evolutia si promovarea in cariera,pe baza meritelor si capacitatilor profesionale, imputernicirea fiind o stare de exceptie, care a fost adusa in practica ca regula.

Daca nu am fi stiut nevoia acuta de personal in sistemul penitenciar, mai ales pe functiile de executie, care au ramas vacante ca urmare a pensionarilor masive, am fi fost foarte vehementi pentru ocuparea functiilor vacante intr-o ordine inversa, incepand cu cea de director general al ANP in jos, pentru ca normalitatea reclama sa ai continuitate in functie, pentru ca sistemul sa aiba si proiecte pentru termen mediu si lung.

Administratia Nationala a Penitenciarelor , intamplator , sau nu, reactioneaza si ne informeaza, prin adresa nr. 60631/ ANP/21.11.2020 ca pentru anul 2021, pentru obiectivul ” Imbunatatirea asigurarii cu personal a sistemului penitenciar” , a facut demersuri catre unitatile subordonate, pentru a face o centralizare, in vederea demararii procedurilor de ocupare a functiilor prin concurs, pentru:

  • Directori adjuncti,
  • Sefi de servicii,
  • Sefi de birou,
  • Sefi de tura,
  • Directori medicali,
  • Medici sefi etc.

Vor ramane in discutie si eventual in divergenta, functiile de director general, directori generali adjuncti, directori de directie si directori de penitenciare

Nutrim convingerea ca toti ne dorim un sistem performant, iar performanta reclama si aplicarea legilor care ne guverneaza activitatea. Sunt unii prin sistem care ocupa functii de comanda chiar de zeci de ani, fara ca macar o data sa fi dat un examen pentru o functie de conducere, nu ii mai pomenim pe cei din ANP care s – au pensionat de pe functii de comanda si care au taiat in carne vue fara ca macar sa isi fi probat in fata subalternilor capacitatile profesionale, printr-un examen .

De undeva, cumva, aceste practici nocive sistemului penitenciar trebuie sa inceteze, acesta fiind un obiectiv major pentru Federatia Politistilor de Penitenciare pentru anul 2021.