Incadrarile in sistemul penitenciar sub semnul intrebarii!???

Publicat în FPP

Serviciul Psihologia Penitenciarului a fost mereu un subiect de discutii, controverse si dispute, functionarea acestuia , sub conducerea actuala, reclamand multe nereguli si abuzurui , aspecte ce au fost sesizate, atat de catre candidatii din sursa exeterna , cat si de catre politistii de penitenciare care au participat la diferite exemene ce impuneau testari psihologice.

Functionarea acestui serviciu este reglementata printr-un regulament privind activitatea de psihologie a personalului in sistemul penitenciar, aprobat printr-o decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, regulament scris chiar de actuala conducere a Serviciului Psihologia Personalului din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Daca procesul de selectie de personal a fost transparentizat prin accesul observatorilor sindicali la examene si filmarea acestora, iata ca acest act premergator examenului propriu-zis a ramas in circuit inchis, nimeni nu are acces , pentru transparenta si corectitudine, in laboratoarele cordunene, iar rezultatele acestor testari fiind foarte contestate.

Motive plauzibile ar fi:

  • procentul de peste 70% a ratei de inapti declarati,
  • o parte din cei respinsi la testarea psihologica pentru functii de agenti au promovat la MAI, MAPN pentru functii superioare de ofiteri.

Nivelul de nemultumire fata de deciziile date de catre specialistii Serviciului Psihologia Personalului din Administratia Nationala a Penitenciarelor a crescut foarte mult in ultima perioada , fiind foarte multi cei care contesta profesionalismul, dar mai ales corectitudinea acestor testari.

Problema e veche, s-a acutizat si ridica MARI semne de intrebare, avand in vedere ca in penitenciare, acelasi serviciu, a dat aviz psihologic APT pentru unele beizadele, rude ale celor cu functii de conducere , iar comportamentele anormale ale acestora se pot observa cu ochiul liber, fara sa fii de specialitate, existand cazuri atat de grave incat putem spune, figurativ, ca acestia incerca sa impinga bocancul cu siretul prin curtile puscariilor, iar daca ii punem in balanta cu candidatii respinsi de acelasi serviciu, si care deja performeaza pe functii de ofiteri la alte ministere, ne intrebam, indreptatit, daca putem lua in calcul profesionalismul, sau corectitudinea acestor evaluari?

In prezent ne-a atras atentia urmatoarele fenomene:

  • grad foarte ridicat al celor respinsi la testarea psihologica,
  • o MARE coincidenta prin care , pentru unele functii, au ramas doar omul si locul, acolo unde deja se lansase pronosticuri cu cine va ocupa functiile si avem cateva exemple garitoare:
  • 1 post de jurist in ANP, 13 candidati, doar UNU a primit aviz apt, omul si postul,
  • 2 posturi de soferi la Penitenciarul Giurgiu, 23 de candidati, doar DOI au primit aviz pozitiv, omul si postul,
  • 1 post instalator la Penitenciarul Giurgiu, 2 candidati, doar UNU a fost declarat apt, omul si postul ,
  • La Penitencul Margineni , pentru postul de ofiter psiholog, din peste 10 candidati, nu a trecut NICI UNUL testarea psihologica,
  • La Penitenciarul Mioveni, pentru postul de ofiter psiholog, din peste 10 candidati, nu a trecut NICI UNUL testarea psihologica si exemplele pot continua. Suntem de zeci de ani in acest sistem si cunoastem foarte bine personajele ca sa mai credem in coincidente.

La ultimele doua exemple petrecute la Penitenciarele Margineni si Mioveni vorbim de absolventi de psihologie, cu avize de libera practica emise de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Dacă si acestia au fost declarati inapti, avem mari probleme de credibilitate a acestui serviciu de evaluare!!

Este INCREDIBIL ce se intampla la SERVICIUL PSIHOLOGIA PERSONALULUI din ANP!!

Lasand la o parte suspiciunile privind corectitudinea acestor avize, de departe cea mai MARE VULNERABILITATE creata in acest proces de ocupare a functiilor vacante in sistemul penitenciar vine tocmai de la Serviciul Psihologia Personalului, prin faptul ca in mod TOTAL ERONAT au cooptat in echipele de testari psihologice psihologi care nu sunt incadrati si nici specializati in selectia de personal, acestia fiind incadrati in cadrul Serviciilor de Asistenta Psihosociala a detinutilor , fiind specializati in acordarea asistentei psihologice detinutilor, in procesul de reintegrare sociala a acestora , asta echivaland cu o decizia , ca de exemplu, medicala , cand pui un medic de familie sa faca chirurgie pe cord deschis.

Pornind de aici , si eliminand suspiciunile de blatuire, putem avea in discutie ca procentul imens de inapti poate fi generat de aceasta decizia habarnista , ce poate vulnerabiliza intregul proces de selectie.

Conform prevederilor legale doar psihologii incadrati ca ofiteri psihologi in Compartimentul Evaluare si Selectie Psihologica din cadrul Serviciului Psihologia Personalului din ANP puteau face aceste testari, in mod legal, dar cu actuala conducere a acestui serviciu, se pare ca se poate orice, si nu ne-ar surprinde sa constatam ca sefa serviciului ar fi obligat si ofiterii psihologi din subordinea sa, incadrati intre alte functii , care nu au treaba cu Compartimentul Evaluare si Selectie Psihologica, sa faca munca, dupa modelul taranesc, munca de claca, avand in vedere ca aceasta a putut sa convinga conducerea ANP sa-i detaseze psihologi din SEAP, care au fost incadrati si specializati sa ofere asistenta psihologica detinutilor, sa faca munca de selectie personal.

Intelegem volumul imens de munca generat de acest proces intens de incadrari, insa, exista variata legal ca ofiterii psihologi ,din cadrul Compartimentului Evaluare si Selectie Psihologica din cadrul Serviciului Psihologia Personalului din ANP, sa fie sprijiniti de catre ofiterii psihologi de personal din unitatile subordonate si nicidecum de catre ofiterii psihologi din SEAP.

Conform art.47, lit. d , din OMJ 2724/C/2018 psihologii de personal din unitatile subordonate realizează evaluarea psihologică pentru candidaţii înscrişi la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru sistemul administraţiei penitenciare ori la concursurile sau examenele de ocupare a posturilor vacante din sistemul administraţiei penitenciare, la solicitarea Serviciului psihologia personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;

Nicaieri, niciun act normativ nu da posibilitatea psihologilor incadrati la SEAP , pentru asistarea psihologica a detinutilor, sa fie inclusi in procesul de selectie personal. Este o MARE EROARE facuta cu intentie de catre ANP si poate genera o MARE PROBLEMA , daca unii candidati respinsi contesta acest lucru in instanta, ca au fost evaluati si declarati inapti de persoane care nu aveau competenta legala sa faca acest lucru.

Stim ca sistemul penitenciar are incadrati in unitatile penitenciare psihologi de personal ce puteau sa ajute in mod legal la selectia de personal.

De ce acestia nu au fost cooptati si s-au adus in schimbul lor psihologi din SEAP la Serviciul Psihologia Personalului , vulnerabilizand in acest fel intregul proces de incadrare in sistemul penitenciar?

Miza sa fie mentinerea circuitului inchis in laboratorul ANP, acolo unde nu exista niciun pic de transparenta si de unde se pot face trieri?

Credeti in coincidentele prin care psihologii SEAP, care au fost folositi in anumite momente sensibile de catre Serviciul Psihologia Personalului in selectia de personal, ajung ulterior psihologi de personal in penitenciare, sau este un pret platit? Si daca este asa, pentru ce ar fi acest pret platit?

Exista o perioada prea mare de cand aceste grave suspiciuni planeaza asupra acestui serviciu si exista prea mari coincidente si erori grave in actualul proces de incadrare in sistemul penitenciar pentru ca lucrurile sa ramana asa si sa nu fie aduse la masa de discutie a ministrului justitiei, stiindu-se simpatiile si incrangaturile din ANP, ca sa avem pretentia ca aceste lucruri sa fie rezolvate in interiorul ANP.

Ce putem promite astazi este ca daca un candidat respins ataca aceste testari in instanta si instanta constata ca in mod eronat , sau cu intentie, au fost folosite persoane fara drept in testarea psihologica, ne vom lupta cu toate fortele ca intrega echipa de conducere a ANP, care a avizat si aprobat propunerile sefei Serviciului Psihologia Personalului, sa fie destituita alaturi de aceasta si sa li se impute costurile acestei decizii.

Sindicatele s-au luptat prea mult pentru a face posibila incadrarea de personal in sistemul penitenciar ca sa accepte ca unii , din motive stiute , sau nestiute, sa isi bata joc de toata aceasta munca!!!