Concurs dg- prezentare proiecte manageriale!

Publicat în FPP

Tocmai ce s-a incheiat prezentarea proiectelor manageriale pentru functia de director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Patru candidati, doi foarte bine pregatiti, doi mai slabuti, unul prezentand proiectul dupa fituicile din fata.

Reguli rigide:

1. liderii sindicali fara telefoane, unii membrii ai comisie cu telefoanele pe masa, chiar interactiuni telefonice in timpul concursului.

2. la deliberare presedintii federatiilor au fost invitati afara din sala de catre secretarul general al MJ, contrar regulamentului de concurs , care prevede ca observatorii sindicali nu pot fi prezenti doar pe perioada elaborarii subiectelor. Probabil nu au vrut martori care sa asiste la negocierea politica a functiei de director general al ANP.

Comisia formara din:

Presedinte- secretar general al MJ,

Membrii- din partea ANP directorul penitenciarului Baia Mare,

Din partea MJ – presedintele si reprezentabt directia juridica din MJ,

Societatea civila- doi profesori.

Secretariatul a fost asigurat de ANP, prin directorul DMRU.

Nu toti candidatii au avut parte de acelasi tratament, unii avand parte de mai mult timp in care sa-si exprime viziunea manageriala, altii fiind supusi unui tir de intrebari , cum un nivel de complexitate mai ridicat, altii abia deranjati cu o intrebare din care rezida si raspunsul.

Maine e o noua runda, vedem spre ce se inclina. E clar ca aici va fi doar vointa politica a ministrului, pusa in practica prin comisie.

Nota personală:

” In timp ce presedintilor de federatii, participanti in calitate de observatori, li s-au interzis accesul la telefoane, membrii comisiei de concurs erau cu ele pe masa si le utilizau. Pentru ei regulamenrul prevede să nu aibă asupra lor telefoane mobile pe toata perioada desfăsurarii concursurilor, regulă impusa altora, nu respectata de ei. In plus, unii membrii ai comisiei au fost partinitori cu candidatii, unora le-a adresat simulari de intrebari, din care se deducea răspunsul, iar pe altii i-au ” macelarit” cu tiruri de intrebari si critici, uneori predându-le teorii manageriale, sub scuza ” provocării la dialog”. Suntem de prea mult in sistem ca să ne prefacem că nu le intelegem, intervențiile nepotrivite in cadrul concursului fiind de a pune candidatul intr- o lumină nefavorabilă si de a-i creea un plus de incordare neuripsihică.
In plus, cea mai mare sfidare la adresa observatorilor sindicali si fată de transparenta in organizarea unui concurs, a fost ” invitatia ” presedintelui comisiei de concurs( secretar general al MJ) facută presedintilor celor 4 federatii de a părăsi sala pentru ca urmeaza notarea.
Procedural fiecare candidat trebuia notat dupa terminarea prestației, transparent, in prezenta observatorilor sindicali, dar, probabil, s-au temut că nu le iese trocul si au vrut să țină departe de ochii oamenilor o eventuală dezbatere. Personal am fost și la ultimul concurs pentru functia dga al ANP, cand in cadrul dezbaterii pentru acordarea punctajului au fost adevărate negocieri, cu mare iz politic.
Sunt profund dezamagit de modul in care ministrul justitiei intelege să organizeze concursul pentru functia de director general al ANP și , din punctul meu de vedere, rezultatul a fost deja compromis, prin instituirea unei opacități , care crează premizele unui rezultat deja viciat” !