Cu mască sau fără mască, cu vaccin, fără vaccin?!

Publicat în FPP

Urmare a declarației Președintelui Romaniei, in acord cu hotarârea Guvernului,.autoritățile publice centrale și locale trebuie să adopte măsuri de relaxare a condițiilor de prevenire a transmiterii covid-19.

In ultima perioadă se desfășoară acțiuni de in forța de vaccinare a detinuților din penitenciare, fiind penitenciare care au atins si pragul de peste 75% din efective vaccinate.

Dacă la inceput , când s-a vehiculat vaccinarea cu un singur vaccin, deținuții erau reticenti, iata că mărirea plajei de alegeri a determinat exprimarea intr-un număr cât mai mare a dorinței de vaccinare.

Pentru personalul de penitenciare aceasta procedura nu intra sub coordonarea directorilor de penitenciare , angajatii isi rezolva singuri, sau nu, această problemă, rămând la aprecierea fiecărui angajat.

Pentru că au inceput să apara discuții referitoare la constrangerea angajatilor pentru a se vaccina( nu avem informatii din sistemul penitenciar) s-a implicat si Instituția Avocatului Poporului care a cerut socoteală Ministerului Sănătății. Alăturat aveti si pozitia Ministerului Sănătății care ar putea să fie reper si pentru sistemul penitenciar:

Referitor la relaxarea măsurilor impuse pentru prevenirea transmiterii covid 19, ca o noutate, Guvernul a stabilit dreptul de a nu purta mască in spatii deschise, precizând si unele exceptii.

In sistemul penitenciar directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru inceput, a lăsat la aprecierea conducerilor locale de a aprecia cu privire la oportunitatea de a nu purta masca in spatiile deschise din penitenciare, mergând pe principiul consolidării asumării de către conducerile de unități a deciziilor ,pentru dezvoltarea independenței in actul managerial , atitudine pe care o salutam. Poate e timpul ca managerii de penitenciare să fie proactivi și să nu mai astepte tot timpul dezlegare de la ANP.

Informațiile noastre reclamă practici diferinte, insă si particularitățile fiecărui loc de deținere pot determina decizii diferite.

Avem convingerea că directorul general , după o perioada de practică și analize , va interveni pentru regularizare.