De ce oamenii proști se cred cei mai importanți!

Publicat în FPP

Ne-am făcut un obicei ca in weekend să filosofăm, nu că ne credem deștepți, chiar dacă in spatele nostru stau zeci de ani de experiență , aproape la toate palierele, dar tot incercăm să urnim lucrurile spre o directie pozitivă si tot incercăm să discutăm, fără să punem nume pe aici, pentru că incă dorim să nu lipim etichete sociale pe fruntea unor care le-ar merita din plin.

Cred că cei care iși mai alocă timp să mai și citească după turele istovitoare in sistemul penitenciar , care te seacă de toate puterile și și iți murdaresc toate ungherele sufletului, isi amintesc de efectul Dunning- Krueger, care in sistemul penitenciar poate fi observat cu ochiul liber, nu trebuie să fii un fin psiholog.

Cred că toți am intâlnit oameni, mai ales directorași din aștia imputerniciți prin funcții de ani de zile , cred cu nonșalanță afișează un aer de superioritare , considerându-se mai inteligent decât este in realitate.

Sistemul penitenciar are oameni foarte valorosi , dar care sunt ținuti in anonimat de gruparea de interese consitituită din neamuri care practic ca o caracatiță s-a incolacit pe sistemul penitenciar, il sufocă și il suge de toată seva și resursa.

Teoria ca stă la baza acestui efect a fost dezvoltata de David Dunning și Jistin Krueger, ambii oameni de știință.

Conform teoriei lor , oamenii aflați sub acest efect si-au schimbat gândirea și nu reușesc să-și evalueze corect nivelul de competență.

Daca in sistemul penitenciar intâlnim , din păcate , din ce in ce mai mulți oameni care se află sub acest efect , poate fi și din cauza unui sistem total gresit de primovare a non-valorilor, in schimbul obedienței.

Acest efect este incurajat și de membrii echipei in care individul , supus efectului, se manifestă.

Câți dintre voi nu intâlniți zilnic la locul de muncă incompetenți cocoțati pe funcții de conducere și câți dintre voi nu țineti capul in pământ și acceptați tâmpeniile debitate de către aceștia, mai mult chiar, intâlnim și colegi care, din diferite interese, ii incurajează in comportamente , prin oferirea de feedback-uri pozitive( da, dl. director/ șefu, aveti perfectă dreptate, ce bine le vedeti, waaaw, dar cum v-ați gândit la asta, numai dumneavoastră puteați etc).

Conform teoriei enuntate aceasta se numește si Punctul Stupidității, punctul in care ai suficiente cunoștințe să vorbești despre un subiect și simți nevoia să vorbești despre el , dar nu ai suficientă intelepciune pentru a corela toate datele și să inveți mai mult despre el.

Privim zilnic cum casta de imputerniciti privilegiati se erijează in atot-cunoscători , vând expertize și se autoevaluează ca fiind salvatori de penitenciare, când in fapt , in spatele actiunii lor stau interese de grup și motivări in plan personal , care le hrănesc dorințele ascunse de putere absolută, hrănindu-se cu beția aparentei puteri pe care le-o dă autoritatea functiei.

Astfel pe personaje le veți auzim frecvent cum se autovictimizează ( credeti că mie imi place sa stau departe de familie, să imi bat capul cu toate problemele unitații etc? ) cu scopul de a intări pozitia de expert salvator al sistemului penitenciar , slujbaș al dreptății , care se sacrifică in plan personal pentru binele obstesc.

Adevărul este altul. In sparele sacrificiilor si principiilor invocate stau interese de grup restrans si interese personale.

Ei bine , nu vă lasați păcăliți de astfel de escroci, ei sunt frânarii evoluției sistemului penitenciar și devin foarte feroci atunci când simt că alt coleg le amenință poziția de sef, având in arsenalul lor o mulțime de instrumente pe care le utilizează impotriva celui care ii amenința poziția de lider. Cel mai folosite instrumente uzitate de către aceștia sunt: exercitarea abuzivă a controlului hartuirea, ironizarea, lansarea de vesti false la adresa celui pe care – l consideră o amenințare etc.

Aberația, asa cum este descrisă in această efect, prin care o persoană se crede mai inteligentă decât este in realitate, a fost identificată pentru prima dată intr-un studiu realizat in 1999, intitulată: ” Nebunii care nu știu acest lucru, modul in care dificultățile in evaluarea propriei incompetențe duc la increderea in sine”.

In România fenomenul a fost identificat mult mai devreme , iar certificarea stă in vorbele populare izvorâte din ințelepciunea poporului:

” prostul nu iși poate da seama că e prost destul, dacă nu e și fudul”.

Când efectul Dunning- Krueger este periculos pentru sistemul penitenciar?

Atunci când căpușești aproape toate funcțiile de comandă cu astfel de personaje și când ii incurajezi prin oferirea de feedback-uri false.

O altă vorbă din popor validează credințele noastre:

” Faptele mereu deminstrează de ce vorbele nu inseamnă nimic”.

Credeați că s-au terminat aceste conduite? Ei bine, NU.

In spatele acestor filosofii progresiste , stau faptele care spun tot.

De foarte curând a fost imputernicit la un penitenciar dunărean, pe functie de director adjunct de penitenciar , o persoană pe care comisia de concurs a respins-o cu o saptămână in urma tocmai pentru functia pe care a fost imputernicită. Da, asa cun cititi. La penitenciarul in cauza este un concurs in desfăsurare, persoana ce tocmai a fost imputernicită a fost respinsă de comisia de concurs pe motiv că nu indeplineste conditiile pentru functia respectiva. La concurs sunt inscrisi cei doi sefi de servicii , insă unitatea , in cârdășie cu ANP imputerniceste in functie un subordonar al celor doi, cu functie de executie, ce tocmai a fost respins de o comisie legal constituită. In motivare unitatea si ANP incearca o prosteala ieftină: ” la nivelul unitatii nu a fost identificata o altă persoana eligibila și care să fie de acord să isi asume responsabilitatea functiei”.

Cuuum?

Da, aceasta este justificare, dar nu au luat in calcul că ambii sefi de servicii , in subordinea cărora lucrează imputernicitul, sunt eligibil, pentru că asta a validat comisia de concurs( functia fiind in procedura de ocupare prin concurs) și exprimarea asumarii functiei s-a facut si din momentul aplicarii pentru acest post.

Asta e doar un exemplu recent, dar in ciudat declaratiilor , lucrurile continuă in aceeasi notă si profesioniștii sunt tinuti departe de functii.

Nu vom inceta să susținem lucrurile și principiile in care credem și o să ajungem la etapa in care vom scrie și numele personajelor.