Decizii corecte versus impact financiar!

Publicat în FPP

In ultima perioada Federația Polițistilor de Penitenciare a participat, intr-un tur de forta, la mai multe actiuni menite să apreze drepturile membrilor de sindicat:

  1. In data de 15.06.2021- protest la Palatul Cotroceni pentru revendicari sindicale , urmare a incălcării drepturilor ce rezulta din legislația muncii.
  2. In data de 15.06.2021- grup de lucru constituit la nivelul ANP pentru aplicarea deciziei 51/2019 a ICCJ care prevede că la muncă egală trebuie acordate drepturi egale. Pozitia Federatiei Politistilor de Penitenciare este că toti angajații sistemului penitenciar trebuie să fie salarizati la nivelul maxim al functiilor ocupate. Argumente legislative pe care ne fundamentăm pozitia:
  • Decizia nr. 129/10.03.2016 a Curtii Constitutionale a României care prevede că la muncă egala trebuie acordate drepturi egale,
  • Decizia ICCJ nr. 51/2019 ,
  • Decizia ICCJ nr.8/2021, publicată in MOR la data de 02.04.2021, care prevede incadrarea pe nivelul maxim al funcțiilor.

Impotriva tuturor argumentelor noastre legale ANP nuanțează și incearcă să dea o altă formă normalității legislative, cel mai probabil impactul bugetar ii sperie in a lua o decizie corectă. Nu vrem să pierdem timpul in agest grup de lucru si să facem doar figurație ca timpul să treacă si pozitia celor 4 federații reprezentative a fost pentru o noua intalnire, cât mai curând , in care să se stabilească clar pozitiile. ANP a dat curs solicitării și a stabilit o noua intâlnire pentru data de 18.06.2021.

3. Proiectul de OMJ privind acordarea sporului de specialist de clasă. După mai multe intâlniri și dezbateri, ne-am pus de acord pe o formă agreeată de toate părtile, insă procedura de aprobare este greoaie. Proiectul este incarcat penteu transparentă decizională. Pentru a grăbi lucrurile, fiind nevoie si de o recrificare bugetară pentru punerea in aplicare după aprobare, in această zi cele 4 federații reprezentative au făcut un demers comun către ministrul justiției prun care ne-am exprimat acordul pe forma proiectului și am cerut scurtarea perioadei de transparentă decizională.

Asteptăm reactia ministrului justitiei și in functie de asta ne stabilim actiunile prioritare.

Dacă impactul financiar nu ar fi fost principalul element de analiză , lucrurile ar fi fost mult mai simple!