Pregătiri pentru Ziua Penitenciarelor!

Publicat în FPP

Pe data de 29 Iunie a fiecărui an este Ziua Poliției Penitenciare ( personalului din sistemul penitenciar) , anul acesta această dată având o semnificație dublă; se implinesc și 30 de ani de la trecerea sistemului penitenciar din subordinea M.A.I. in subordinea Ministerului Justiției.

Administrația Națională a Penitenciarelor si-a propus să marcheze această zi printr-o videoconferință cu conducerile penitenciarelor , invitați fiind ministru justiției si cei 4 presedinti ai federațiilor reprezentative din sistemul penitenciar, dar și ofiteri din cadrul sectorului operativ , imbrăcați in uniformă, activitatea desfășurându-se in data de 28.06.2021.

Manifestarea se anunță a fi una simplistă, iar manifestările de altă dată au pălit de mult.

Conform legislației aplicabile momentului , directorii unităților au posibilitatea să invite la masă personalul propriu, dar si colaboratorii. Din păcate , din informațiile pe care le avem până la această oră, se pare că nimeni nu speculează această oportunitate prin care, după atâta timp de distanțare fizică si muncă istovitoare, ar fi putut să remonteze spiritul de echipă al personalului, să umanizeze fața managementului in sistemul penitenciar, angajații nutrind senzația că doar sunt folositi la maxim, fără ca meritele , eforturilor și sacrificiilor lor să le fie recunoscute și apreciate.

Iată că ratăm incă o oportunitate prin care puteam să strângem rândurile , să socializăm ( existând și cadrul legal in acest sens) să ne incărcăm cu energie și să mergem mai departe.

Sistemul se arată prea sărac cu proprii angajați, dar darnic cu ” clienții” custodiați, dacă analizăm prin comparație festinul oferit acestora de sărbătoarea Sfintelor Pasți ( carne de miel, oua, cozonaci, bauturi răcoritoare etc) .

Respectul și aprecierea pentru propriul personal se arată și prin astfel de gesturi, nu credem că imbracarea in uniforme si parada on-line constituie elemente de motivare și apreciere , care ar fi trebuit evidențiate măcar intr-un astfel de moment unic in decursul unui an.

In rest, lucrurile curg in rutina de zi cu zi, an după an. Un sir de evenimente anunțate la Penitenciarul Gherla, o revoltă cu patista pe țambal la Penitenciarul Giurgiu , un management implementat după urechea de lăutar, generalizat in aproape tot sistemul penitenciar , printr-o răsturnarea a unei exceptii din Legea 145/2019 , cu privire la starea exceptionala a imputernicirii , intr-o regulă consacrată, fiind imputerniciti , la data curentă , aproape 36 de directori de penitenciare, fiecare cu linia sa melodică, iar concursurile pentru ocuparea acestor funcții intârzie să apară.

In data de 24 06 2021 in cadrul intâlnirii organizate cu reprezentanții ministerului justitiei presedintii federatiilor reorezentative din sistemul penitenciar incearcă să convingă ordonatorii de credite că polițiștii din sistemul penitenciar merită mult mai mult:

  • O salarizarea exhitabilă, iar pentru asta trebuie acordat sporul de specialist de clasă si aplicarea deciziei 51/2019 a ICCJ,
  • Respectarea drepturilor legale dobândite prin lege, iar pentru asta salariul cuvenit pe timpul efectuării concediului de odihnă trebuie platit cu sporurile incluse.

Incercăm să menținem echilibrul intre drepturile angajatilor si nevoile reale ale institutiei, insă, parcă, de prea multe ori angajatorul a rotunjit in defavoarea angajatului.