Sedinta mixta de dialog la Ministerul Justiției!

Publicat în FPP

In data de 24.06.2021, intre orele 9.00 si 11.30, a avut loc sedinta comisiei tripartide de dialog de la Ministerul Justitiei, participanți fiind reprezentanții Ministerului Justiției, ai ANP si federatiilor reprezentative din sistemul penitenciar.

Subiecte supuse discuției:

  1. Stadiul OMJ privind acordarea sporului de specialist de clasă. Este publicat in transparenta decizionala, mai sunt 12 zile, din cele 30 obligatorii, apoi ministrul justitiei il va aproba. S-a descutat tehnic despre implementarea efectivă a ordinului, după ce va fi aprobat. Solutia găsita ar fi OUG de suplimentare a bugetului pe anul 2021. Aceasta se va face in luna August. ANP are pregatite toate analizele pentru fundamentarea bugetului care are inclusă si suma aferentă platii acestui spor.
  2. Stadiul implenentarii deciziei 51/2019 a ICCJ. După doua sedinte ale grupului de lucru constituit la nivel de ANP suntem deja intr-un blocaj. Sindicatele opineaza ca toti angajatii sistemului penitenciar trebuie salarizati la nivelul maxim al functiei, ANP are o altă abordare , vrea să o lămureasca din stabilirea atributiilor in mod diferit in fisele posturilor si să rămana asa cum e acum. Reprezentanti MJ recomanda să mai fie doua intalniri ale grupului de lucru si dacă nu există consens divergentă va fi preluata de MJ.
  3. Plată corectă a salariului pe timpul efectuării cincediului de odihnă. A fost dată o decizie a ICCJ, in decembrie 2020, favorabilă sindicatelor, dar care nu a fost publicata in MOR. ANP opinează că trebuie asteptată publicarea. Reprezentantii sindicatelor insistă si argumenteaza pe asumarea prin act administrativ pentru că angajatii sunt prejudiciati de aceste vicii de procedură. Directorul general iși asumă acordarea prin act adninistrativ daca motivarea nu va fi publicata in doua luni.
  4. Inăsprirea pedepselor pentru ultraje asupra politistilor de penitenciare, pentru care trebuie modificat art. 257 , alin 4, din NCPP prin introducerea starii agravante si pentru situatiile in care politistii de penitenciare sunt supusi ultrajului. MJ ia in calcul această posibilitate.
  5. Repartizarea absolventilor din scolile de profil. ANP are in vedere gradul de incadrare si specificul unitatilor. Până acum nu s-a decis unde și câti vor fi distribuiti, e un proces complex care implica procedura de mutare, repartizare absolventi si incadrare din sursa externa. ANP a facut niste analize iar pentru ofiteri cel mai rău stau penitenciarele: Margineni, Târgsor, Slobozia, Tulcea si Spitalele Penitenciar. Sindicatele vor primi in cel mai scurt timp lista completă.
  6. Grupa de muncă pentru personalul civil din sistemul penitenciar. Opinia MJ si ANP , după consultarea MAPN , este că nu se poate acorda pentru că au legislației de salarizare specifică personalului civil.
  7. Actualizarea pensiilor. Pozitia MJ este ca nu se poate face separat doar pentru angajatii din penitenciare, trebuie sa se faca pe toata structura de aparare, in acest caz initiatorul fiind MAPN.