Q & A

Publicat în FPP

Membrii noștri de sindicat reclamă, pe bună dreptate, mai multe aspecte față de care Administrația Națională a Penitenciarelor trebuie să dea niște răspunsuri coerente, in raport nu cu ce se declară, ci cu ce se face in parctică:

1. De ce sunt două proceduri paralele de mutare a politistilor de penitenciare intre unități și de ce este aplicabil un tratament diferențiat in cadrul aceleași categorii profesionale?

– in prezent există sesiuni unice de mutare, unde toti angajații sistemului au acces la informații și unde toti pot aplica,

– tot in prezent, in paralele , există in derulare și proceduri de mutare in interesul serviciului, neaccesibile tuturor.

2. De ce nu se aplică incă decizia 51/2019 a I.C.C.J. și grupul de lucru este in lucru de mai bine de 1 an?

Federatia Politistilor de Penitenciare a cerut directorului general al A.N.P. să stabilească pe ordine de zi a intâlnirii din 15.07.2021 acest subiect pentru a se deblocat negocierea in cadrul grupului, pozitiile angajatorului fiind total diferite de cele ale reprezentantilor sindicali, ele fiind deja stabilite inainte de a incepe discutiile in cadrul grupului si se dovedesc a fi inflexibile.

3. De ce standardele de personal, stabilite pentru penitenciarele de maximă siguranță, unde sunt incarcerati detinuti cu pedepse mari , sau deținuti cu comportamente necorespunzatoare, pentru care este neecsară muncă in grupuri mici, sau individual,  au prevazute functii de specialisti in reintegrare mai putine decat penitenciarele cu regim deschi/semideschis, care , cel putin teoretic, ar trebui să petreacă mai mult timp in comunitate ( muncă sau activități recreative) pentru exersarea comportamentelor prosociale?

Din punctul nostru de vedere nu există o justă măsură atunci cand se stabilesc standardele de personal, penitenciarele cu directori puternici influentând aceste standarde.

Sunt doar câteva intrebări de bun simt pentru care se asteaptă răspunsuri avizate, noi doar ne-am dat cu părerea , iar din practica noastră in sistemul penitenciar am invătat că uneori 1 + 1 mai fac și 3, chiar impotriva firii.