ANP, INTRE ASUMARE ȘI AMÂNARE!

Publicat în FPP

O știți, dar o repetăm. Deja avem convingerea că atunci când Administrația Națională a Penitenciarelor nu vrea să iși asume o decizie, dar nici un conflict cu sindicatele, apelează la o strategie deja patentată, dă un grup de lucru care să găsească solutii si să le propună.

Aplicarea Decizie 51/2019 a ICCJ din Decembrie 2019, stă in grupul de lucru de mai bine de un an, cu o mică improvizatie. Desi părea că si-a terminat misiune, in doua rânduri, o dată in mandatul fostului director general si o dată in mandatul actualului director geenral, această procedură a fost resuscitată, scopul fiind, considerăm noi, tragerea de timp.

Pozitiile sunt clar divergente. Pe de o parte reprezentanții ANP spun că decizia se aplică si nu mai sunt discutii, reprezentanții federatiilor spun că nu se aplică si că trebuie aplicată de urgență, intre timp a mai apăut si decizia 8/2021 a ICCJ , cât si o hotărâre definitivă si irevocabilă a instantei din Bucuresti care intăresc punctul de vedere al sindicatelor.

Pornind de la decizia CCR care spune că la muncă egală trebuie plată egală si continuând cu deciziile nr 51 si 8 a ICCJ decizia trebuia să fie net favorabilă interpretării sindicale, insă cum o astfel de decizie implică modificare bugetara nimeni nu este atât de curajos să isi asume altfel decât dictează Câtu. Intre timp si instanta s-a pronunțat definitiv si irevocabil creând obligatia angajatorului de a plăti salariatii la nivelul maxim al functiei.

Evident că ANP se va strădui să găsescă fel de fel de motive hilare numai să nu plătească angajatii la valoarea reală a muncii lor. Pronuntarea acestei instante deschide calea proceselor si implicit a cheltuielilor de judecată care ar trebui să fie puse in responsabilitatea celor care au obligatia de a face si nu fac, creând prejudicii institutiei prin atitudinea lor.

Dacă mai era nevoie, e incă o dovadă că atunci când liderii sindicali sunt vehementi in sustinerile lor, au dreptate. Asa a fost si cu plata concediului de odihnă, asa a fost si cu sporul specialistului de casă, asa este si cu plata la nivelul maxim al functiei.

Desi ANP are o armată de juristi, iată că de fiecare dată s-au inselat in interpretări, cu , sau fără , intenție.