La muncă egală, plată egală!

Publicat în FPP

Federația Polițiștilor de Penitenciare susține și militează pentru plata corectă a polițiștilor de penitenciare. Decizia 51/2019 a Inaltei Curți de Casație si Justiție si Decizia 8/2021 , tot a Inaltii Curți de Casație și Justiție , prevăd plata corectă a drepturilor salariale , din punctul nostru de vedere, in raport de coeficientul maxim al functiei. Am tot spus si o repetăm. Nu e normal să avem doi angajati care fac aceleasi sarcini si sa fie plătiti diferit. Desi speta devine deja veche, conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor o rostogoleste din mandat in mandat, de la unul la altul.

Exista o certitudine. Nu este prima dată când ANP greseste, cu voie , sau fără voie, in interpretări.

Vă amintiti cât de inversunati aparau ideea că ei plaresc corect angajatii pe timpul cât se află in cincediu de odihnă , contestându-ne toate argumentele pe care le prezentam. Intre timp ANP a pierdut câteva zeci de procese pe acest subiect iar ICCJ ne-au dat dreptate.

In prezent, pe aplicarea Deciziei 51/2019 a ICCJ suntem in acelasi dezacord cu ANP, cu toate că ei se prefac că negociază , in fond au niste idei fixe, la care nu sunt dispusi să renunte cu toate ca am adus argumente solide pentru sustinerile noastre. Asta nu e negociere si dialog social, sunt intâlniri, ori menite să se tragă de timp, ori pentru restructurări cognitive cu forta.

Paradoxul este dat de următoarele:

  1. In timp ce ANP se lupta cu toată forta sa nu ne plateasca corect cât suntem in concediu de odihnă, politistii de penitenciare din cadrul Ministerului Justitiei, care are calitatea de ordonator principal de credite, erau si sunt plătiti exact cum revendicăm noi. Cu toată incăpătânarea, ANP a pierdut si de la 01.09.2021 ne va plăti corecr.
  2. In prezent, in timp ce noi ne luptăm cu incăpătânarea ANP , care refuză să aplice in mod corect decizia 51/2019 a ICCJ, polițistii de penitenciare din Ministerul Justitiei, care are calitatea de ordonator principal de credite, sunt plătiti pe coeficientul maxim al functiei, exact cum revendicăm noi. Până la urmă si in acest caz ANP va pierde, dar ne deranjează incăpătânarea si inversunarea cu care luptă impotriva propriilor angajati. Sa nu uitam ca acesti angajati au dus si duc greul sistemului penitenciar , in momente tulbure si cu o lipsă acuta de personal. Recunostinta fată de ei se face in primul rând prin plata corectă a drepturilor legale.

In ultimii ani ANP s-a comportat ca un cleptoman, tot timpul pusă pe furt, furt din dreptul anagajatilor.

Poate nu ar fi rău ca in toate procesele pe care le câstigăm cheltuielile de judecată sa le plătească cel care cu rea credinta isi indeplineste sarcinile de serviciu si nu institutia. Cred că doar atunci , cei responsabil , vor trata lucrurile cu o mai mare seriozitate.