Inăspririrea pedepselor pentru ultrajele impotriva polițiștilor de penitenciare!

Publicat în FPP

După cum stiti de ceva timp se exercită , de către persoanele private de libertare, diverese agresiuni, iar faptul că reactia institutională nu este una pe măsură ii incurajează pe acestia sa recurgă la astfel de actiuni.

In cadrul comisiei de dialog social de la Ministerul Justitiei, in cadrul comisiei tripartide , a fost discutat acest subiect, pentru găsirea unor solutii de descurajarea, iar cea mai eficientă masura pare a fi inăsprirea pedepselor in cazul ultrajelor .

Cu privire la înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj, reprezentantii MJ au comunicat participanților la intâlnire faptul că există o decizie a ÎCCJ nr. 19/2020 din 22 iunie 2020 pentru dezlegarea unor chestiuni de drept cu privire la polițiștii comunitari, care ar putea fi aplicată și polițiștilor de penitenciare. Abordarea pe care specialiștii MJ o vor propune ministrului justiției va fi ca pe viitor, în spețele în care vor fi vizați polițiștii de penitenciare să se facă apel la această decizie și să urmărim ulterior efectul acestei abordări. Această cale este una mai ușoară, în acest moment, comparativ cu o modificare a Codului penal, care presupune un proces mai îndelungat. Dacă această soluție nu va da roade, MJ va avea în vedere și o modificare a Codului penal atunci când acesta va intra într-un proces de modificare mai largă. 

Reprezentantii MJ au solicitat ANP să informeze unitățile de penitenciare cu privire la decizia 19/2020 din 22 iunie 2020 a ÎCCJ, iar unitățile penitenciare să informeze ANP dacă în soluțiile instanțelor de judecată a fost avută în vedere și decizia mai sus menționată. 

Dl Alexandru Dimitriu a precizat că însăși partea vătămată participantă la litigiul penal privind ultrajul poate să solicite instanței sesizarea cu dezlegarea unei probleme de drept. 

Reprezentanții organizațiilor sindicale au afirmat că solicitarea lor este de a găsi o soluție care să îi vizeze în mod direct, prin completarea actelor normative în vigoare.

Dl Lorin Ursa a precizat că o modalitate ar putea fi prin modificarea statutului polițiștilor de penitenciare atunci când se va iniția acest proces, printr-o prevedere expresă asemănătoare celei din legea poliției locale. Dl Ursa a solicitat din partea organizațiilor sindicale, dacă pot obține din partea membrilor, hotărâri definitive pe acest domeniu, pentru analiză și bază de discuție ulterioară.