NICI NU VĂ SUPORT, DAR VĂ VREAU!

Publicat în FPP

De departe cel mai sensibil subiect al momentului a fost generat de o circulară a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor prin care a dispus directorilor penitenciarelor să suspende ” rezoluționarea” cererilor de pensionare anticipată  pentru apt limitat. Incă de la aparitia circularei Federația Politistilor de Penitenciare, alături de sindicate din MAI si reprezentanți ai Asociatiei Cadrelor Militare in Retragere și Rezervă din ANP, a reacționat și nu am reactionat pentru a apăra pe cei care sunt incorecți si abuzează legea,  ci pentru a apăra un principiu care spune că nu poti indrepta un abuz prin săvârșirea unui alt abuz.

Federatia Politistilor de Penitenciare a sesizat ANP cu privire la unele cazuri pentru care existau indicii temeinice că se incalca legea si se forteaza pensionare insa factorii de conducere din  ANP au făcut scut in jurul celor reclamati fiind „oameni de casă”, rolul nociv si determinant in acoperirea acestora avându-l Direcția Inspecție Penitenciară care are un obicei să trateze petițiile in funcție de oamenii analizati și nu faptele reclamate .

Ieri a sosit in unități  si proiectul deciziei directorului general al ANP pentru aprobarea Instructiunilor privind solutionarea cererilor de incetare a raporturilor de serviciu ca urmare a clasării apt limitat, față de care am transmis observații considerândul un act ilegal și partial imoral.

Ne-am exprimat și ne exprimăm disponibilitatea de a sprijini ANP pentru găsirea unor solutii LEGALE prin care să convingem angajații să nu mai evadeze din sistem, stare actuală nefiind firească, exceptând cazurile in care ar fi ilegale și față de care ANP ar fi trebuit să aibă o pozitie fermă.

Nu putem pedepsi prezenții pentru nemerniciile trecuților !

ANP, pentru ca are atâtia specialiști si atâtea directii, ar fi trebuit să previzioneze un astfel de fenomen și să genereze la timp solutii care să nu conducă la actuala stare de fapt, pentru că nu este deloc in ordine ca 1000 de angajati să stea cu aptul limitat in buzunar.

Tratarea SENIORILOR sistemului.

Nu este deloc in ordine actuala abordare a A.N.P  ;  si avem cunoștintă și de pozitia reprezentanților Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din ANP, pe care o considerăm corectă. Un politist de penitenciare trecut de 40 de ani este un element al stabilității, al rezistentei la stres și efort suplimentar, un om care a adunat experientă de care sistemul poate beneficia.

Ințelegem că este vremea implementării unei politici de intinerire a factorilor de conducere in sistem, insă, oricâte cărti ai citi, exuberanța tinereții  nu poate suplini maturitatea unei decizii dată de experienta de viată a unui Senior.  

Abordări actuale:

– nu mai promovăm seniorii că nu au decât un singur gând, crearea condițiilor favorabile pentru pensionare,

– ii invocăm ca argumente doar când pozitia este favorabila ANP.

Seniorii , paradoxal, incepând cu 40 de ani, prin politica implementată, au inceput să se simtă inutili, dați la o parte. La 40 și ceva de ani, cu o experiență de 20 de ani in sistem, sunt  conduși de  copii de 23-25 de ani, in 90% din cazuri imputerniciti de Impărației, vezi Doamne, sunt rutinați și nu mai dau performantă.

Atitudinea asta care va măcina și va frânge sistemul e similară cu următorul exemplu: Ai un cal pe care il inveti să tragă la ham, e creincios si iti ara ogorul, dar când ajunge la maturitate incerci să scapi de el intr-un mod rusinos că ti-ar fi mai util un cârlan și a cam incept să-ti mănânce fânul și nu il mai merită.

Prima intrebare de la care ar fi  trebuit ca  A.N.P. să iși inceapă analizele ar fi trebuit să fie- Ce ii determină pe angajații sistemului penitenciar să aibă aceste conduite si ce ar putea sistemul să facă pentru a schimba asta?

Poate răspunsurile ar fi fost:

– teama generata de instabilitatea legislativa,

– declaratiile politice ale personajelor influente de pe scena politica,

– mediu de lucru demotivant,

– oportunitatea unei legi favorabile,

– dublarea , sau triplarea factorilor stresori etc .

Pornind de la primirea unor astfel de răspunsuri, sau altele, A.N.P. trebuia sa genereze soluții de motivare a angajatilor pentru a-i convinge sa nu părăsească sistemul si să nu ajungem in situația de colaps, iar in cazurile in care ar fi fost dovezi rezonabile de săvârsire a unor infractiuni, să sesizeze pe cei in drept, pentru a descuraja astfel de conduite.

Am cerut M.J. si am să revin cu solicitarea de a face o analiză a activității  directiilor de specialitate din ANP.  Si asta este incă o dovadă că aceste directii nu funcționează cum ar trebui, in caz contrar acest fenoment nu ar fi existat.

Sustinem orice demers al ANP pentru imbunătățirea situației in sistemul penitenciar cu CONDIȚIA să fie legal și moral !