NASA & SPp!

Publicat în FPP

Demers de ultimă oră pentru imbunătățirea imaginii și cresterea calității serviciilor in sistemul penitenciar . Administrația Națională a Penitenciarelor , prin Serviciul Psihologia Personalului , a pus bazele unui protocol de colaborare cu NASA, continuând astfel tradiția ANP care , după ce a incheiat protocoale de colaborare cu toate bisericile , bisericutele, peșterile și ultima grotă unde se mai refugiau călugări, pentru reintegrarea detinutilor, trece la un alt nivel de profesionalizare a agenților de penitenciare,obiectivul final vizat fiind astro-agentul.

Administrația Națională Aeronautică și Spațială mai cunoscută sub acronimul NASA este o agenție independentă a guvernului Statelor Unite responsabilă cu programul spațial civil, precum și cercetarea aeronautică și aerospațială. 

Serviciul Psihologia Personalului din Administrația Națională a Penitenciarelor este o structură care funcționează in subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor si are ca atributii exercitarea actului psihologic, fiind investită cu autoritatea de reglementare , indrumare, coordonare și control.

In istoria recentă a funcționării acestui serviciu au fost si rămân multe controverse, fapt ce l-a determinat pe actualul director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, la presiunea sindicatelor, să facă o analiză a functionării acestui serviciu, rezultatul materializându-se doar in două modificări, neesențiale:

  • Rezultatul negativ al testării psihologice va avea o valabilitate de doar 4 luni, fată de 6,
  • Rezultatul pozitiv al testării psihologice va avea o valabilitate de 12 luni, fată de 6 luni cât era.

De ce?

Nimeni nu știe să explice care este temeiul legal pentru stabilirea acestor termene. Se merge pe : Așa vreau eu!

Evident că aceste noi modificări impuse nu au fost luate in seamă de șefa Serviciului, candidatii care au fost testați Apt la examenele anterioare au fost supuși retestării, cu toate că in decizia directorului general este prevazut in mod expres că aceștia nu mai sunt supusi testarii daca la data publicării anunțului de concurs decizia era aprobată. Degeaba au intervenit șefii BRUFP pe la SPP, pentru că răspunsul a fost sec: „Să se prezinte dacă au fost planificați” !

După ceva zbateri și promovări ale schmbării pe site-urile sindicatelor, lucrurile au rămas la fel și astăzi liderii din teritoriu ne semnalează rezultate ingrijorătoare.

In urma testărilor psihologice recente pentru funcție de agent la Penitenciarul Ploiesti au trecut doar 7 din 57 de candidați, la Spital Jilava au trecut doar 3 din 52 si exemplele pot continua.

Dacă până astăzi eram vehemenți și reclamam rigiditatea acestui serviciu de testări, in lumina ultimei informații legate de protocolul cu NASA , ne-am schimbat abordarea.

Da, este corectă poziția ANP, agentul de pușcărie trebuie selectionat după niște caracteristici superioare MAPN, MAI, SRI și SIE, pentru că penitenciarele sunt speciale și detin in custodie detinuți care vin de pe Marte, alții afirmă că sunt agenti ai structurilor de securitate străine , cu potential de agresivitate față de securitatea națională, alții sunt din lumea mistică ( in marea lor majoritate fiind sub tratament psihiatric) și cum poți gestiona atâtea fenomene decât selecționând un super-agent, care urmează să facă stagiul de formare la NASA, in baza protocolului de colaborare , și nu te poți face de râs ca nație trimitând pe oricine să iți reprezinte țara.

Revenind la realitate.

Am incercat in toate felurile posibile să atragem atentia că ce se intâmplă nu este in regulă. Incercăm și de această data, intr-o formă mai umoristică, să ne mai descrețim frunțile increțite de ultima decizie a directorului general al ANP privind ingrădirea dreptului la pensie.

Ca urmare a rezultatelor testărilor psihologice pentru selectia de personal nu se pot desprinde decât 3 concluzii evidente:

  1. Ori suntem o nație majoritară de tâmpiți ( având in vedere procentul de peste 90% de inapti declarati de SPP conform ultimelor exemple);
  2. Ori sistemul penitenciar atrage numai tâmpiți, cei buni fiind atrași de alte structuri,
  3. Ori chiar avem o problemă reală cu functionarea acestui serviciu si ne chinuim să o tot ținem ascunsă.

Noi insistăm să mergem pe varianta 3 .

Incă de pe acum se prefigurează dezastrul ce se va instaura până la sfârșitul procedurii de testare .

Directorul general s-a angajat, la solicitarea sindicatelor, că va dispune descentralizarea testării psihologice, experimental.

Timpul trece și incă nu s-a intâmplat.

Administratia Națională a Penitenciarelor se incăpățânează să lucreze pe efecte și nu pe cauzele care le generează.

Generează decizii controversate prin care forțează rămânerea angajatilor bolnavi in sistem, din lipsă de personal, fără să lucreze pe cauză. Dacă procentul de incadrare ar fi mai mare decât cel de pensionare, sistemul nu ar mai fi vulnerabil.

Dacă angajatorul ar fi mai preocupat să creeze condiții de muncă decente și echitabile angajatilor și angajații ar cupla mai bine la viziunea managerială a sistemului.

Plata corectă a salariului pe timpul efectuarii concediului de odihnă a fost o controversă generată de ANP prin refuzul de a fi corectă in relatia cu angajatul, ICCJ dând dreptate sindicatelor si nu angajatorului.

Punerea in aplicare a Deciziei 51/2019 a ICCJ după principiul : ” la muncă egală, plată egală” , prin propria interpretare a ANP va duce angajatii in:

Sunt doar câteva exemple pentru care ANP ar trebui să lucreze pe cauze și nu pe efecte, iar adoptarea unei politici corecte de motivare a angajaților , prin respectarea drepturilor legale și nu inventarea de motive pentru restrângerea de drepturi , sunt solutiile care vor avea cel mai bun efect pentru rămânerea angajatilor in sistem si atragerea de noi colegi.

Insă, prin politica actuală de folosire abuzivă a puterii, pentru constrângerea angajaților și ingradirea unor drepturi , nu poate fi instaurata o politica managerială sănătoasă cu efecte pentru termen mediu si lung, dovada fiind recenta ” aproape unanimitare” care in aproape unanimitate, in doar câteva zile de la intâlnire , s-au hotărât să atace decizia directorului general in instanță pentru anulare.

Fiecare este liber să-și stabilească obiectivele și să-și aleagă calea, dar pacea socială este dată de consultări reale și consens larg.

Noi rămânem fideli singurului interes și anume interesul unanim acceptat de către membrii organizației noastre sindicale, slujind cu credință scopului pentru care am luat ființă!