COVID-STAREA SISTEMULUI!

Publicat în FPP

Starea actuală a sistemului este una  de luat in seamă și nu face notă discordantă  față de ce se intamplă astăzi in societatea românească . Din informațiile care au ajuns la noi rezultă că avem o medie de 45-50 de infectați/zi, cu o variație, in funcție de intensitatea testării.

Gestionarea actualei situații nu este deloc usoară, mai ales in contextul aparitiei a doua curente:

1. vacciniștii ( cei care cred in existența bolii și in efectele poztive ale vaccinului),

2.  antivaciniștii ( care nu cred in efectele pozitive ale vaccinului, din contră , sau mai rău, cei care nu cred in existența virsului ci il pun pe seama unei conspiranții mondiale).

Situația este complicată și de modelele sociale, care se tot perindă pe la televizor si transmit mesaje contradictorii, sau mai rău , folosesc acestă situație in alte scopuri, generân o situație foarte confuză .

In aceste coordonate oficialii ar trebui să indemne la calm si rațiune,  iar metodele de implementare a măsurilor gândite de către specialiști ar trebui să nu vina dintr-o poziție de forță, pentru ca deja este validată reacția de răspuns a poporului român ,de opoziție față de măsurile impuse cu forța.

Si in sistemul penitenciar sunt decizii care crează confuzie si nemulțumiri, intărind unele convingeri negative ale celor care deja sunt pozitionatț in tabara conspiraționistilor, astfel ca in ultima perioada avem sesizate decizii care nu par ar fi tocmai ce ar trebui sa fie. Exemple:

1. Testarea a 100 de angajati intr-un spatiu mic, neventilat, pe o unitate mică de timp ( 50 de minute) care nu ar permite aerisirea spatiului, cu prezenta simultana a 6 persoane in același spațiu  ,  4 cadre medicale și  doi pacienti care stau lipiți pe scaune cu maștile date jos,

2. Testarea a 80 de angajati pe o sectie care in mod oficial era carantinată   de cateva zile si in care erau prezenți detinuți testati pozitiv,

3. Folosirea materialelor  de protecție ( manuși)  pentru testarea unui lot de peste 100 de angajați, chiar și după situațiile in care unii angajați  au ieșit pozitivi ,  si exemplele ar putea continua.

Suntem convinși că suntem departe de un management performat al penitenciarelor, având in vedere si procentul zdrobitor de imputerniciți ins unele lucruri țin mai mult de logică si nu de o cunoștință aprofundată in ale managementului.

Administrația Naționala a Penitenciarelor nu rămane indiferentă și lansează in consultare un Plan de măsuri pentru sistemul penitenciar pentru perioada stării de alerta , cât și o procedură de testare covid.

Vulnerabilitatea celor doua proiecte este dată de faptul că NU incurajează in niciun fel vaccinarea angajaților, din contra,  in planuri sunt măsuri care descurajează, tratamentul diferențiat, in raport de cerintele Guvernului, nu există și atunci angajații se intreabă de ce sa se mai vaccinează dacă oricum le va sparge nasurile saptămânal, prin testare invazivă.

Punctul 18 din Plan crează o tentă de diferențiere , dar este contrazis de proiectul privind  testarea , unde sunt amestecați toți la grămadă.

In plus sunt foarte  discutabile următoarele măsuri:

1.   impunerea  purtării măștii in aer liber , ocazie cu care angajații isi mai puteau ventila plămânii,

2. impunerea purtării măștii persoanelor vaccinate , singure in birouri,

3. modificare relației de muncă pentru cei care refuză, chiar si in cazuri justificate medical, testarea, 

4. Crearea unei situații avantajose pentru functiile unice, chiar si pentru cei nevaccinați, prin posibilitatea de a lucra la program normal, 8.00-16.00, suprapunandu-se pentru o perioadă de 2 ore cu ambele schimburi supuse secventialului, măsură care in mod practic anulează  scopul preventiv instituit prin programul secvential.

Considerăm că atât proiectul Panului  de măsuri cât si proiectul metodologiei de testare nu prevăd măsuri care să incurajeze vaccinarea voluntară, ci doar o masura de coercitie și vulnerabilizează măsura prevenitivă , anulând in acest fel efortul colegilor care sunt supuși programului secvențial..