Conflicte de interese si incompatibilitati!!

Publicat în FPP

Administrația Națională a Penitenciarelor, prin Direcția Prevenirea Criminalității și Terorismului, a realizat o analiză aasupra raportărilor realizate de Agenția Națională de Integritate incepând cu anul 2019, referitoare la regimul luridic al incompatibilităților și conflictului de interese in vederea diseminării către angajații sistemului penitenciar, cu scopul clarificării prevederilor legale prin care se stabilesc obligatii profesionale in raport cu statutul funcției publice ocupate. Analiza nr. 57394 din 04.112021 a fost transmisă unităților penitenciare.

Din analiză rezultă că au fost cateva situatii de nerespectare a regimului juridic al incompatibilităților și al confloctului de interese :

A.Incompatibilități

1.medic șef in unitate-angajat al unei clinici de stomatologie,

2.stomatolog in unitate-asisten medical intr-un cabinet individual de stomatologie,

3.asistent medical in unitate-asistent social in cadrul unei clinici medicale private,

4.conducator auto in unitate-angajat instructor auto in cadrul unei societatio comerciale si/sau asociat intr-o firma de transport,

5. agent operativ EOS in unitate-agent securitate la o societate comerciala.

B. Conflict de interese

  1. Director de penitenciar care a folosit functia pentru favorizarea unor persoane, mai concret a acordat majorare de 50% fratelui său.

Pentru că există o altă viziune a ANI fata e cea anterioara ( fiind transmis un raspuns catre ANP la niste intrebari punctuale privind regimul incompatibilitatilor si al conflictului de interese) a aprofundat un pic speta ca sa vedem de unde rezulta noua abordare.

Legislatie aplicabila

  • Codul penal-art.301,
  • Legea 145/2019, statutul politistilor de penitenciare, art.121 si 122,
  • Legea Legea 176/2010, privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice,
  • Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice.

Din punct de vedere legislativ nimic nu este schimbat de la data elaborarii punctului de vedere al ANI catre ANP, doar sefii celor doua institutii , ANI si ANP, sunt altii si de aici rezida nelamurirea noastra!

Dacă legislatia nu s-a schimbat, ce s-a schimbat in fond?

Probabil doar VIZIUNEA.

Există in schimb cateva certitudini:

  1. Exista o adresa a ANI care contrazice materialul actual,
  2. Situatia de la punctul A cu 1 a fost transat de catre Curtea de Apel Târgu Mureș in defavoarea interpretarii ANI,
  3. Sunt ceva situatii de luat in seama in care medicii, asistentii medicali, psihologii , conducatorii auto IT -stii etc, pe baza punctului de vedere anterioar al A.N.I. , activeaza indomeniul privat.

Adresa ANP- este doar un material de informare care are ca intentie constientizarea angajatilor cu privire la posibile situatii in care se pot alfa, in interpretarea ANI , informatiile fiind culese de pe site ul oficial al acestora.

Posibilele situatii nu conduc in mod direct la o stare de fapt, ANI si mai apoi instantele sunt in masura sa faca lumina in aceste cazuri!