APEL GENERAL

Publicat în FPP

Prin decizia nr. 1061/10.11.2021, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor dispune efectuarea Apelului General in sistemul penitenciar, la data de 27. 11.2021.

Apelul General se realizează in baza prevederilor art.42, alin.3 din HG 157/2016, regulamentul de aplicare a legii de executare 254/2013, si are ca scop confruntarea documentelor care privesc situația individuală a deținuților cu cele declarate de aceștia.

Decizia extrapoleaza un pic si prevede ca sefii sectiilor de detinere să verifice individual starea psiho-fizica a persoanelor private de libertate so sa centralizeze toate aspectele semnalate de catre acestia, pe care le inmanează comisiei unice spre analiză.

Membrii comisiei unice verifica lista cu persoanele private de libertate prezenti in locul de detinere la data respectiva cu fisele de informare idividuală și datele inscrise in aplicatia PMSWEB.

Membrii comisiei unice centralizeaza de la fiecare sef de sectie toate problemele semnalate de detinuti pe care le grupeaza pe domenii de activitate.

De asemenea, se verifica existenta partilor componente a dosarelor individuale a ppl prin confruntarea documentelor gestionate de catre fiecare structura.

Fisele de informare se listeaza in doua exemplare si un exemplar se inmaneaza ppl. Acestea contin informatii legate de -date de identificare, fapta si condamnare, sold banesc, zile castigate prin munca, data clc, recompense, sanctiuni, zile compensatorii.

Tot in această zi, șefii de sectii confrunta fisele de camera cu ppl.

In conditiile actuale decizia este oportuna si in acord cu masurile medicale ce trebui respectate, insa, tinand cont de scopul definit de art. 42, alin.3 din HG 157/2016, sunt activitati in plus care genereaza in mod inutil volum de munca si ore suplimenatre. La aproape toate informatiile gestionate in acesta zi detinutii au acces neingradit, putand obtine zilnic informatii din infochiosc.

Despre actiunile ce se vrea a fi exceptionale in aceasta zi, ar trebui sa faca parte din rutina zilnica a politistului de penitenciare.

Credeti ca se asteapta o zi din an, spre sfarsitul acestuia , ca sa se constate starea psiho-fizica a detinutului, sau daca lipsesc anumite documente dintr-o unitate?

Apelul general este un ritual invechit ce nu ar mai trebui sa faca parte din activitatea sistemului, este o nostalgie a timpurilor trecute, sinonim cu predarea serviciului , cand o pleiada de ofiteri asteptau comandantul sa ii raporteze ce s-a intamplat peste zi, sau noapte, si acesta sa dea maret din cap, ca gest al permisiuni ca angajatii să poată părăsi unitatea.

Unele lucruri chiar sunt de prisos si generează costuri in mod inutil!