Intre culori și umbre!

Publicat în FPP

Federația Polițiștilor de Penitenciare este organizația care s-a inființat relativ recent, insă având in componența ei sindicate cu experiența in sistemul penitenciar și incă de la inființare am declarat public că aceasta a izvorât din dorința de a redefini sindicalismul in sistemul penitenciar , sens in care toate acțiunile noastre au la bază nevoia membrilor noștri de sindicat, sens in care cea mai importantă valoare pe care o promovăm este onestitatea fața de ei.

Poate unele abordări ale noastre nu sunt populiste si nu aduc un capital de imagine, insă sunt corecte și eficiente, iar faptul că niciun membru al organizației noastre sindicale nu este salarizat, nu crează o miză care să ne determine să promovăm speranța desărtă pentru a atrage câți mai mulți membrii.

Am spus-o și o repet, putere unei organizații nu stă in numărul membrilor, ci in idealul solid care se construiește in timp, având la bază faptele oneste.

Văzând contextul socio-politic actual, cât și unele pseudo-reacții, ne asigurăm membrii de sindicat că acțiunile noastre sunt potrivite in raport cu rezultatul așteptat, realitatea din România, disponibilitatea clasei politice actuale și că niciodată nu ne vom invălui intr-o ceață care să creeze false realizări.

Analizând retrospectiv, ne asumăm să vă comunicăm :

  1. Federația Polițiștilor de Penitenciare, ca parte a Cartel Alfa, a inceput protestele la sfârsitul anului 2020 și a continuat și in anul 2021, având ca principale revendicări aplicarea legii de salarizare 153/2017 și indexarea pensiilor,
  2. După o serie de proteste prelungite in care nu am reusit sa convingem decidentii, impreună cu celelalte federatii din sistemul penitenciar am convenit să ne concentrăm pe negocierile cu Ministerul Justitiei si să obținem ceva in compensare, știind ca legea 153/2017 nu va fi aplicată, asa ca am convenit cu MJ asupra unei păci sociale cu conditia acordării sporului pentru titlul de specialist de clasă, sumă ce compensa intr-o oarecare măsură suma ce deriva din transa salarială ce revenea prin aplicarea etapizată a legii salarizării ; și toți am fost de acord pe acest aspect. Ne-am concentrat pe asta, ne-am mutat la ANP și intr-un timp relativ scurt am scos proiectul de OMJ, pentru că cel initial acoperea doar câteva funcții din ANP, care urma să se acorde doar prin concurs , iar in cadrul negocierii din timpul protestelor am convenit să se extindă asupra tuturor angajatilor din sistemul penitenciar.

Necazul și trenarea a inceput când fostul ministru al justiției a pierdut sprijinul politic al Guvernului si de aici a inceput tragerea de timp. Aprobarea unui OMJ nu era suficientă pentru ca banii să ajungă in buzunarele oamenilor, trebuia si o OUG care să deblocheze salariul ce era inghetat la luna Decembrie 2020, iar aici ministrul era si el inghetat de lipsa sprijinului din guvern , asa ca a inceput să ne amâne de la o intâlnire la alta, apoi au urmat 3 luni de criză politică si un guvern demis, rămas in funcție cu atribuții mult diminuate, asa că OUG nu a putut fi dată si angajații din sistemul penitenciar au fost mentinuti in discriminare. A urmat interimatul ministrului Bode, cel care conducea și Internele si care a făcut o mică excrocherie prin care a putut acorda titlul de specialist de clasă polițistior, dar care a refuzat să iși asume o decizie si pentru penitenciare.

Vremea a linistit clasa politică si proaspătul ministru al justitiei, Cătalin Predoiu, a inteles problema noastra, ne-a promis că o rezolvă urgent și având sprijin in Guvern a rezolvat-o, asa ca avem cadrul legal, avem buget și se acordă.

Faptul că acum unii se laudă că sporul specialist de clasă se acordă ca urmare a unor proteste organizate pe la prefecturile judetelor, vă las pe voi să apeciati cât de adevărat este, bazându-ne și pe experiența pe care ați acumulat-o intre timp in ale sindicalismului.

Revenind la o revendicare ce pare actuală, dar pe care noi am declanșat-o incă din Decembrie 2020 si am intreținut-o pe aproape tot parcursul anului 2021, vă comunicăm următoarele:

  1. Legea 153/2017 privind salarizarea angajatilor platiti din fonduri publice este o revendicare generala care ar trebui să fie pe agenda tuturor sindicatelor constituite din angajati bugetari, nu este o problema doar a politistilor de penitenciare,
  2. Implicând toți bugetarii aceasta revendicare nu poate fi solutionată de către un singur ministru, fie el si al justitiei, ci de către Guvern, insă si Guvernul trebuie să fie mandatat de către partidele politice care sunt la putere, asa că lucrurile nu sunt asa simple precum unii cred.
  3. Actionarea fractionată a sindicatelor pe aceasi temă, care ar trebui să fie comună, ne face să credem că la mijloc pot fi doua obiective: a . Fractionarea miscarii sindicale, că nu-i asa, mai usor stăpânesti o mâna de oameni decât o multime bine organizata si determinată, iar miscările sindicale coordonate din umbra oferă o supapă de refulare a nemulțumirii colective( chiar și Ceausescu isi organiza greve, aparent impotriva sa, pentru ca multimea furioasă să refuleze si sa se detensioneze controlat), b. Atragerea in mod necinstit a unui capital de imagine si implicit a mai multor membrii de sindicat care să umple visteria prin cotizatii, in schimbul vânzării unor iluzii. Este dovedit stiintific ca oamenii nemultumiti cuplează mai bine cu cel care le impartăseste falsul crez decat cu cel care le spune franc adevarul.

Federatia Politistilor de Penitenciare isi va mentine atitudinea corectă pe care a avut-o mereu fata de membrii săi si incearcă , cu resurse minime implicate , să obtină un maxim din ce se poate obtine in această situatie dificilă in care se află in România.

Am cerut o intâlnire cu ministrul justitiei in cadrul căreia să obtinem si un punct de vedere cu privire la pozitia domniei sale in raport de revendicările noastre si am obtinut-o

Evaluăm situația și in funcție de pozitia ministrului justitiei , vă comunicăm și impreună hotărâm care sunt pașii urmatori pe care o să-i facem impreună.

Nu intrăm in competiția care este și face primul, orice, oricum, dar să fim primii, să furăm startul și să creem impresia că vă reprezentăm cu profesionalism, ci vom actiona rational, pas cu pas, pentru că nimic nu este mai hilar decât să te umpli de ridicol, promitând lucruri mărete , târând oamenii prin frig in Ajun de Crăciun.

Mesajul nostru public pentru ministrul justiției este următorul:

Suntem parteneri onesti , ințelegem realitatea românească in care ne aflam, insă pretindem același tratament, sens in care, ținând cont de importanța subiectului aflat pe agenda sindicală, apreciem că este imperios necesar ca intâlnirea să aibă loc in primele zile ale săptămânii viitoare!!!

Mesajul nostru public pentru colegii sindicaliști:

Acționand dezbinati, cu viteză spre furatul startului, nu este o metodă prin care să rezolvăm problemele membrilor de sindicat , ci doar o metodă care crează iluzii!