Canale de comunicare in sistemul penitenciar!

Publicat în FPP

„- Stimați colegi, incepând cu acest moment deschideți camera de comanda a penitenciarului și sistati scoaterea deținutilor la punctele de lucru exterioare!

– Cum, de ce, ce incident critic avem?

– Nu știu mă, așa e ordinul si nu mai puneți atâtea intrebări, așa a dispus dg- ul și până ne lămurim deschideți camera , opriti punctele de lucru exterioare și vedem noi intre timp, doar nu ne găsim noi să facem comentarii.

– Dl. Director dar stiu că dg-ul e in concediu de odihnă, chiar a zis el asta?

– Cum adică, mă faci mincinos? Aseară, la ora 23.15 , ne-a scris pe grupul de whaats app și ne-a ordonat asta.”

” – Bună seara. Pe timpul serviciului detinutul Urzică Marin, născut la data de 13.03.1993, cazat pe sectia E8.11, a reclamat faptul că a fost bătut de către agentul supraveghetor Buzet Carol, care ar fi intrat peste el in camera si i-a aplicat o corectie. Acesta solicită expertiza medico- legală acuzând că are o coastă ruptă. Agentul Costel Selenus, nu s-a prezentat la serviciu anuntându-mă ca are simptome de covid, s-a testat rapid, rezultatul este pozitiv, a solicitat testarea prin 112, i s-a făcut Pcr și asteaptă rezultatul. In timpul unei perchezitii , la camera E2. 18 asupra detinutilor Stanculet Mihai, născut la data de 16 01. 1998 si Graure Vlad, nascut la data de 02.05.1974, s-au gasit substante suspecte . Detinuților li s-au intocmit dosare de incident, substantele au fost ridicare si a fost anuntata Politia pentru continuarea cercetarilor. Detinutul Papura Caramel, născut la data de 08.12.1986, cazat la camera E5.8, a fost gasit lesinat in camera . A fost apelat serviciul 112 , un echipaj UPU s-a prezentat in unitate si a preluat detinutul. In prezent acesta se afla internat la Spitalul Floreasca, et.3 , salon 12. Va fi preluat de escorta Penitenciarului Rahova. Pe timpul serviciului meu nu au fost probleme deosebite.

– Multumesc domnuluu inspector Cocos Marin pentru informare. Dl director adjunct paza va rog sa organizati mâine dimineața la prima ora o perchezitie pe sectia E 5 pentru că am informatii ca se vând pastile si droguri .

– Am notat domnu director, mâine dimineata sunt peste ei.

-👍

– Seară bună tuturor!

– Numai un pic. Ca medic sef vă zic că nu e in regula ce se intâmplă si pe sectia E.7, și acolo avem detinuții Costan Evelin si Bostas Ion care se fac ca inghit tratamentul insa nu il ingereaza si il vând, de asta avem atâția ametiti pe sectii. Si Gheorghe Papuc, ala de pe E7.2, nu ia tratamentul. L-am dus la psihiatru si are diagnostic de psihic, e foarte agresiv si e posibil ca si el sa vând pastile.

– Dl dir adj sdrp și aici să avem mâine actiuni in fortă,

-Da dl director, fac o echipă cu baieti de bază , Dumitru, Pavel, Holtei, si dăm peste ei. Dacă e să fie ceva , găsim, băieții aștia sunt cei mai buni.

– 👍”

” -In atenția directorilor economici, conform intelegerii dintre sindicate și conducerea ANP incepând de luna viitoare se modifică aplicatia de pontaj și introduceti in elementele salariale si sporurile cu caracter permanent pentru perioada efectuării concediilor de odihnă. De mâine incepeti să faceti simulări, colaborati cu IT ul și BRUFP din unitate.

-Păi celelalte sectoare știu de asta?

-Primesc si ei mesaj pe whaat app in noaptea asta.”

” -Bună seara. Am rugămintea către toți șefii de compartimente să-și informeze urgent subordonații că sunt obligati să transmită la dispeceratul unității , prin e-mai, numele , prenumele, clp–ul , data vaccinării, denumirea vaccin, doza. De asemenea, să transmită si data testării pozitive si confirmarea prin pcr.

– Dl director, ca medic sef sunt suparat că nu toti dau curs dispozitiilor , astazi, de ex.doamna Bucur Simona, nevaccinată, nu s-a prezentat la cabinetul medical pentru testarea săptămânală covid. Nu merge așa și nu prevenim dacă fiecare face ce vrea.

– Cine ziceti? Doamna Bucur? Pai face fiecare ce vrea? Doamna Bucur vă rog să imi răspundeti urgent de ce nu v-ati dus la testare?

– Dl director, e totusi ora 23.34, o să vă informez mâine dimineata , când vin la serviciu.

– Auzi, păi tu crezi că eu așa ii răspund dg-ului când ne dă mesaje la ore din astea? Când te-ai angajat la pușcărie știai ce iți asumi, că pe lângă drepturi ai si obligatii, interdictii, asta inseamnă statut special.”

” – Stimati colegi, vă redirectionez aici mesajul dg cu rugămintea de a-l redirectiona către subordonații dumneavoastră, alături de planul de prevenire covid. Am rugamintea sa il studiati in această noapte si maine dimineața ne vedem la mine că să schităm operationalizarea la nivel de unitate:

Domnilor directori, pentru anul acesta obiectivele strategice ale ANP sunt : riscul de suicid si prevenirea covid. Astea doua sunt cele mai importante de pe radarul meu si o să fie obiectiv de control si apreciere asa că aveți grijă cum vă gestionati unitătile.

-Dl dir adj ati receptionat?

– 👍

-👏”

” – Salut Mihai, ce faci?

– Am iesit la cafenea să mai mă relaxez putin si imi citesc mesajele. Mi- a umplu sefu whaat app-ul de redirectionari cu mesaje de la dg, director, ordine, dispozitii etc .

– Bună băieți, cu ce vă servesc? Ce mai faceți?

– La cafea si mai citim ce ne mai zic astia de la muncă.

– Și ce zic, e greu la voi, nu?

-Aaaaaaa, păi, da. Numai dacă iți arăt câte s-au intâmplat in ultimele 48 de ore iti dai seama ce greu .

– Serios?

– Păi , da. Ia, uite . Deținuții astia 2 se droghează, a fost si ambulanța, ia uite, asta e dus la Floreasca, sigur a băgat șoricioaică in el. Si asta, o știi, vine si ea la cafea, vezi că are covid, a scris medicul șef pe grupurile de whaat app, știm toți , si cealaltă, uite asta de o certa directorul pe grup, stă cu ea in birou fără mască și de asta nu a vrut să se testeze saptămâna asta.

-Puuuuf, câte se intâmplă la voi.”

Comunicarea este un proces normal și chiar obligatoriu intr-o entitate, insă , in functie de importanța entității și rolul ei in comunitate comunicarea trebuie mentinută in cadrul unor canale sigure de comunicare.

Transmiterea informațiilor in sistemul penitenciar este asumată legal prin ședinte operative, de informare, e-mailuri securizare si gestionate de STS si linii telefonice.

Informal s-a dezvoltat, ca o cutumă , comunicarea nesecurizată pe grupuri de whaat app, si incepând cu directorul general al ANP si continuând cu directorii de unităti și șefutii de sub ei, toți sunt administratori de grupuri de whaat app pe unde zburdă in voie date cu caracter personal, informații operative ale unităților penitenciare, transfer de documente etc.

Reprezintă asta o vulnerabilitate a sistemului penitenciar?

Acest flagel care a inflorit alarmant de mult, transformând conducerea si managementul autentic intr-un fel de părerit in on-line, poate reprezenta un pericol pentru gestionarea datelor cu caracter personal, datelor confidentiale, datelor operative a unor instituții care fac parte din structura de apărare, ordine publică si siguranța nationala.

Standardele de control intern managerial , prevazute de OSGG 600, definesc un minimum de cerințe generale de management, pe care toate entităţile publice trebuie să le urmeze.

Stabilirea sistemului de control intern managerial intră în responsabilitatea conducerii fiecărei entităţi publice şi trebuie să aibă la bază standardele de control intern promovate de Secretariatul General al Guvernului, în temeiul legii.

Conducerea entităţii publice trebuie să monitorizeze modul de aplicare a instrumentelor de control, pentru a se asigura că procedurile sunt respectate de către salariaţi în mod efectiv şi continuu.

În entitatea publică trebuie stabilite tipurile de informaţii, conţinutul, calitatea, frecvenţa, sursele, destinatarii acestora şi se dezvoltă un sistem eficient de comunicare internă şi externă, astfel încât conducerea şi salariaţii să îşi poată îndeplini în mod eficace şi eficient sarcinile, iar informaţiile să ajungă complete şi la timp la utilizatori.

Informaţia trebuie să beneficieze de o circulaţie rapidă, în toate sensurile, inclusiv în şi din exterior, să necesite cheltuieli reduse, prin evitarea paralelismelor, adică a circulaţiei simultane a aceloraşi informaţii pe canale diferite sau de mai multe ori pe acelaşi canal.

Conducerea entităţii publice stabileşte fluxuri și canale de comunicare care să asigure transmiterea eficace a datelor, informaţiilor şi deciziilor necesare desfăşurării proceselor entității.

Comunicarea cu părţile externe trebuie să se realizeze prin canale de comunicare stabilite şi aprobate, cu respectarea limitelor de responsabilitate şi a delegărilor de autoritate, stabilite de conducător.

Sistemele IT sprijină managementul adecvat al datelor, inclusiv administrarea bazelor de date și asigurarea calității datelor. Sistemele de management al datelor și procedurile de operare sunt în conformitate cu politica IT a entității, măsurile obligatorii de securitate și regulile privind protecția.

Datele de mai sus sunt extrase din OSGG 600 si sunt obligatorii pentru toate instituțiile publice din România si reprezintă doar Standarul 12 din SCMI.

SCMI este documentul acela care, desi are o importanța deosebită pentru entitate și este in responsabilitatea directorului, insa in practică, in 90% din cazuri este delegat unui adjunct, i se acordă o mare neinsemnătate, penitenciarele fiind conduse urecheste, după cutume și nu după proceduri aprobate.

Paradoxul exacerbării comunicării este dat de faptul că desi sunt in timpul programului de muncă directorii transmit dispozitii către subordonati si coordonează unitatea prin intermediul dispozitiilor date prin whaat app, stabilind uneori și termene scurte.

Și, surpriză, angajații află de dispozitie la terminarea programului cand au acces la telefon.

Pentru cei curioși si cu posibilităti de verificare e bine de verificat câte dispozitii, sau informari si câte documente oficiale , s-au făcut/ transmis in ultimii doi ani in cadrul sedintelor, sau pe e-mailurile oficiale ale unitătii și câte pe whaat app.

Deși whaat app- ul este cel mai eficient mijloc de comunicare, credeti că este legal și sigur pentru transmiterea dispozițiilor, instrucțiunilor, datelor cu caracter personal și a datelor confidentiale ?