Informații de interes!

Publicat în FPP
  1. Spor de studii superioare pentru agenții de penitenciare.

In data de 11.02.2022 a avut loc ședința dintre reprezentanții A.N.P . și cei ai federatiilor reprezentative din sistemul penitenciar temă fiind sporul de studii (coeficienti agenti cu studii superioare) .

• Noile conditii se vor aplica la intrarea in vigoare a Legii nr.153/2017;
• Se contureaza ideea de a nu fi restrictivi;
• Pentru sectoarele in care nu exista conditii de studii pentru ocuparea posturilor de ofiteri, nu vor exista conditii de studii la acordarea sporului (ex: pentru SDRP se va acorda pentru toate tipurile de studii);
• Pentru celelalte sectoare se va merge pe ramura de stiinte, cumuland conditiile de la posturile de ofiter.
• Pana la urmatoarea sedinta se vor consulta unitatile si directiile de specialitate.

2. Nergulile de la Serviciul Psihologia Personalului din A.N.P.

Candidații care au candidat pentru funcții in sistemul penitenciar reclamă că Serviciul Psihologia Personalului din A.N.P. este implicat in tranșarea evoluției profesionale a polițiștilor de penitenciare.

Federația Polițiștilor de Penitenciare a reactionat și a solicitat directorului general al A.N.P. să se implice și să lămurească situatîa care pătează imaginea sistemului. A fost o primă reacție, firavă.

La intâlnirea din A.N.P. directorul general a comunicat sindicatelor că Marti, 15.02.2022, impreună cu un dga și alții se vor deplasa la Serviciul Psihologia Personalului pentru a se lămuri cu privire la unele aspecte.

Azi suntem pregătiți să vă informam că….NU ȘTIM NIMIC, in ultima perioadă A.N.P. nu comunică bine, nu că ar fi excelat vreodată, insă știm că atunci când au o problemă in loc să comunice onest tind să facă scut in jurul problemei și să o bage sub preș.

Vom rămâne pe subiect până avem răspunsuri clare!

3. CCR stabilește că OUG care prevedea că purtarea măstilor de protectie pe străzi , in spatii inchise și deschise, chiar și in interiorul instituțiilor este neconstituțională.

Nu mai este obligatorie purtarea măștii în spațiile publice, comerciale sau instituționale. Actul normativ care impunea această obligație, indiferent de faptul că ar fi fost vorba de spații închise sau deschise, recte, OUG nr. 192/2020 (care a modificat Legea nr.55/2020) a fost considerată neconstituțională – timp de 45 de zile, zisa OUG este suspendată, după 45 zile fiind considerată abrogată în lipsa unei noi dispoziție legale care să o pună de acord cu Constituția.
Teoretic, anularea acestei OUG readuce Legea nr.55/2020 în poziția originară, când se prevedea posibilitatea ca, prin ordine de miniștri, să se instituie obligativitatea purtării măștii în spații închise, deci mall-uri, metrou, autobuz, instituții publice etc. Numai că anularea unei dispoziții legale care a modificat/abrogat o altă dispoziție legală nu face să renască, automat, dispoziția legală originară – dimpotrivă, acolo rămâne un gol de reglementare.

Așteptăm cu intres instrucțiunile/ deciziile ce vor veni de la A.N.P. , până atunci ” suntem in situații de criză, ca urmare a multitudinii de incidente critice ” care fac posibilă deschiderea camerelor de comandă din 16 penitenciare si camerei incidentelor critice din ANP, marea coordonare fiind numărarea ” guvizilor”.

Intre timp suntem umpluti de reclamații și sesizari cu privire la faptul că unii directori au inceput să exagereze si incearcă să testeze covid zilnic anumiti polițisti de penitenciare, că unele pușcării au scăpat de sub control și detinuții umblă beti si drogați prin puscarie, alții incearcă să se sinucidă, in timp ce directorii adjuncți paza sunt convertiti in comandanți ai departamentelor de coordonare a campaniei covid.