Concursurile pentru directori- SUSPENDATE!

Publicat în FPP

Așa cum intuiam (De)Serviciul Psihologia Personalului din Administrația Națională a Penitenciarelor a crea un mare blocaj institutional. Era ușor de previzionat că ne indreptăm către aici, se putea interveni din timp, dar sunt mai presus prieteniile decat interesul institițional.

Federatia Polițiștilor de Penitenciare a tot reclamat neregulile de la acest serviciu dar, asa cum ne-am obisnuit de-a lungul anilor, ANP , când e vorba de prietenii, reactioneaza ca ” să albească” pe cei vinovati si reclamati decât să restabilească adevărul; și exemple avem cu duiumul. Când pisica moarta se impute și miroase rău de sub preș, atunci apare salvator ANP-ul si se face că rupe pisica in doua.

Cam așa se intâmplă si acum cu Serviciul Psihologia Personalului când atat unii candidatii , cât și doua federații sindicale au reactionat vehement.

ANP a inceput să facă in fortă cercetari, federatia noastră a indicat probe clare, candidatii au dat declaratii, dg si dga au facut și vizite la SPpP si când au incercat să acopere pisica sub pres , aceasta nu că nu mai avea loc de mare ce sungurică se făcuse, dar si puțea și zgârâia , așa că, bossi din ANP au aruncat-o pentru 3 luni intr-o zonă super securizată, in curtea Directiei Prevenirii Criminalității si Terorismului in Mediu Penitenciar, iar ca să aibă imunitate o puse chiar sefa Serviciului Operativ.

Prima aterizare se lăsă cu prima victimă, că de obiceiuri vechi, producerea de victime, astfel că , asa cum se rezolvă lucrurile in ANP, un profesionist care isi vedea de munca lui, si o face bine, a trebuit să fie declarat sacrificat.

Pentru ce?

Pentru a ingropa temporar pisica care incepuse să duhnească pâna la Ministerul Justitiei.

Federatia Politistilor de Penitenciar a făcut mai multe sesizări la ANP cu privire la neregulile de la Serviciul Psihologia Personalului din ANP, cercetarile au condus către o MAREEEE problemă si s-a decis ingroparea ei, pentru că dacă se mai tragea un pic de ață mai cadeau si alți scheleti, asă ca metoda adoptată de ANP e una simpla care in trecut dădea rezultate:

  1. Ne facem că sacrificăm MĂRUL discordiei, il ducem 3 luni in altă gradină până se linistesc lucrurile, pentru a se da o falsa satisfactie si apoi il aduc in liniste inapoi,
  2. Facem o pauză , ca lucrurile să se linistească , promitem că nu mai facem prostii si după ingurcitarea găluștii revenim in fortă.

In prezent concursul pentru directorii de penitenciare a fost suspendat, motivul oficial fiind că un candidat ar fi contestat testarea psihologică in instantă, iar prin Ordonanța Prezidentiala a cerut suspendarea concursului, instanța urmând a se pronunța pe 18.03.2022.

Ehhhe, asa, aș spune. Ce nu au mai contestat si alti candidati in instanta, atunci de ce organizatorul nu a suspendat procedura de concurs?

Diferenta dintre atunci si acum e că toti decientii stiu că la acestă testare psihologică au fost probleme grave insă nu stiu cum sa le rezolve ca sa nu se faca hora mare, asa că le-a cazut bine asta.

Daca instanta da o solutie favorabila candidatului, asta e, se merge inca 2 ani pe imputerniciri, dacă e nefavirabila o vor folosi ca sa ingroape problema.

Insă, ANP si MJ trebuia să iși joace rolul activ si sa afle adevarul.

In urma schimburilor de adrese cu federatia noastra, când au vazut că o scapă de sub control, au jucat-o pervers:

Bine, bine, independența ca independența, dar de ce ANP nu a sesizat Colegiul Psihologilor din Romania ca să facă lumină in aceste suspiciuni rezonabile?

Unele dintre motive le spunem noi. ANP nu face sesizarea ca să nu constate Colegiul Psihologilor din Romania ce mare varză e aici, girată chiar de ANP:

  • 7 psihologi din SPpP din ANP să evalueze peste 15.000 de candidati in anul 2021 si cateva mii in 2 luni ale anului 2022!!
  • Psihologi incadrati in Serviciul Educatie si Asistenta Psihosociala , specializati in asistenta psihologica a detinutilor, au fost inrolati temporar la Serviciul Psihologia Personalului ca sa testeze psihologic candidatii pentru acces in profesie. Asta este echivalenta cu decizia de a aduce medici ginecologi ca să facă operatie pe cord deschis.

Având in vedere numarul enorm de candidati si timpul scurt in care au fost testati candidatii, in proces de selectie au fost incalcate toate normele profesionale care reglementeaza activitatea psihologilor, stabilite prin Legea 213/2004 și HG 788/ 2005.

Conform informatiilor pe care noi am putut să le obtinem rezultă că, contrar sustinerilor ANP, toti psihologii, inclusiv cei de la SEAP au oferit avezele de Apt sau Inapt, acesti participând la aplicarea intregului protocol de testare, dar, ca să se dea o tentă de legalitate, pe toate actele intocmite doar psihologii de la Serviciul Psihologia Personalului si-au pus semnatura si parafa, nu si cei de la SEAP, angajati pentru detinuti.

Cam astea sunt si motivele pentru care ANP pune frână cercetări si nu vrea să sesizeze Colegiul Psihologilor din Romania, asa cum legea ii obliga , sacrificând incă o dată ofiterii sistemului penitenciar.

ANP , conform legii 145/2019 are obligatia de a garanta corectitudinea desfasurarii concursurilor de promovare si noi, sindicatele, avem obligatia a proteja angajatii de abuzuri si de a oferi transparenta in cadrul concursurilor asa că nu ne vom opri aici, fiind convinsi că nu doar ANP poate face lumină in intuneric.