Ministerul Justiției intervine in cazul orelor suplimentare din A.N.P.!

Publicat în FPP

Urmare a raportului Corpului de Control al ministrului justiției nr. 10/18296/134/P/2021/25.01.2022, intocmit de inspectorii din cadrul Direcției Corpului de Control al ministrului justiției , in urma controlului efectuat la Penitenciarul Constanță-Poarta Albă, cu privire la efectuarea orelor suplimentare, Administrația Națională a Penitenciarelor solicită unităților penitenciare să limiteze munca suplimentară efectuată , dar fără să afecteze gradul de siguranță a misiunilor , respectând in același timp și Regulamentul privind siguranță locurilor de deținere.

In sistemul penitenciar , in ultima perioadă, s-a dezvoltat un adevărat fenomen al acumulării a cât mai multor ore suplimentare de către UNII, cu riscul afectării chiar a siguranței deținerii și siguranței personale, culminând și cu mutarea temporară pe o altă funcție, ca și cum numărul de ore suplimentare acumulate nu ar fi fost de ajuns, pentru că scopul ascuns este altul.

Administrația Națională a Penitenciarelor putea și avea obligația să prevină acest fenomen, alături de conducerile penitenciarelor, dar nu au făcut-o, fiind nevoie de intervenția Ministerului Justiției, care incă o dată face curățenie in rândul unor privilegiați ai sistemului.

Nu peste tot este așa și nu toată lume procedează astfel, in schimb sunt niste privilegiați ai sistemului care tot timpul se află in fel de fel de combinații pentru interes personal, dar in detrimentul interesului general al personalului sistemului penitenciar și aceștia sunt cunoscuti si acoperiți de către cei care sunt plătiți ca aceste derapaje să nu se intâmple.

Am spus și o reiterăm. Măsură in TOATE , pentru că unii aplică principiul : „după noi potopul”; și potopul va veni cât de curând dacă lucrurile nu revin la o oarecere normalitate și o să privim in urmă la ce am pierdut pentru că unii au vrut să fie smecherii sistemului, iar alții le-au creat condițiile.

Incepând cu data de 18 03 2022, urmare a celor constatate de către corpul de control al M.J. la Penitenciarul Constanța -Poarta Albă, A.N.P. a dispus conducerilor penitenciarelor ca trimestrial , prin șefii de structuri, să fie efectuate analize trimestriale a orelor suplimentare efectuate de fiecare persoană din subordine in trimestrul incheiat, raportat la :

  • gradul de incadrare al posturilor și necesitatea prestării de ore suplimentare,
  • plafonale prevăzute de legislatia in vigoare pentru ore suplimentare,
  • numărul de ore suplimentare efectuate in trimestrul anterior celui pentru care se efectuează analiza.

Reacția este una de normalitate și nu trebui să-i ingrijoreze pe cei de bună credință, scopul fiind identificarea măsurilor necesare pentru dispunerea efectuării orelor suplimentare pe cât posibil intr-o manieră echitabilă in rândul angajaților, fiind cunoscute cazurile in care unii erau planificati să facă si să primească bani pe sute de ore suplimentare efectuate lunar( fiind identificate si cazuri in care unii au primit bani pentru peste 100 de ore suplimentare /lună, culminând cu salarii lunare a unor agenti care depăseau salariile directorilor de unități ) , iar altii erau trimisi cu forța in recuperări, chiar și dacă aveau câteva ore suplimentare ce rezultau din efectuarea normală a serviciului la tură.

In primele 10 zile ale lunii următoare incheierii trimestrului , in cadrul Consiliilor de Conducere al fiecărei unități se vor prezenta aceste analize și se vor identifica măsurile necesare pentru reducerea acestora fără afectarea desfășurării in bune condiții a activității unității.

Scopul nespus al demersului este de a identifica blaturile personale ce tot se fac și care afectează intregul sistem penitenciar, pentru că fenomenul, in unele unități, a scăpat de sub control.