Intâlnire dintre Ministrul Justiției , directorul general al A.N.P. și directorii penitenciarelor !

Publicat în FPP

Așa cum scriam in articolul de ieri, la data de 27.04.2022, insă la sediul Ministerului Justiției, nu la Hotel Ramada Plaza, după cum se organizase Administrația Națională a Penitenciarelor in parteneriat cu un ong, conform adresei nr. 30056/SC/12.04.2022, a avut loc intâlnirea , cel puțin ciudată, dintre ministrul justiției , Cătălin Predoiu, secretarul de stat Bogdan Ilea, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin și directorii penitenciarelor din România, ocazie cu care s-a discutat despre managementul sistemului penitenciar pentru imbunătățirea condițiilor de detenție.

Supunem cel putin ciudată pentru că ministrul justitiei nu s-a prezentat la o activitate unică intr-un an și de o importanță mult mai mare, Bilantul Anual al Sistemului Penitenciar , dar dă curs invitației și participă la o intâlnire cu directorii care se află in plin proces de selecție prin examen, această conduită intărind suspiciunile create deja in etapele eliminatorii prin care au trecut candidații pentru funcțiile de directori, unde Serviciul Psihologia Personalului din Administrația Națională a Penitenciarelor a umbrit teribil acest proces de selectie.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu iși găsește timp pentru orice altceva mai puțin pentru intâlniri cu organizațiile sindicale reprezentative din sistemul penitenciar ( 3 federații reprezentative solicitându-i intâlnirea in scris, demers la care nici până in ziua de azi ministrul justitiei nu a răspuns ) , excepție făcând o organizație sindicală cu care ministrul justiției s-a intâlnit de puțin timp, inainte de organizarea acestui eveniment , sindicat care este organizatorul care sustine financiar aceast eveniment ce se intinde pe parcursul a doua zile in București, Hotel Ramada Plaza.

In cadrul intâlnirii de ieri ministru justiției a cerut conducerii A.N.P. și a unităților penitenciare continuarea demersurilor întreprinse în vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție și de lucru, prin raportare la planul asumat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României, care se aplică din 2020 și a avut ca rezultat extinderea capacității de cazare și modernizarea locurilor de detenție, cu efect în îmbunătățirea condițiilor de detenție.

„Aștept din partea dumneavoastră profesionalism și integritate! Condițiile din penitenciare trebuie să fie egale pentru toți, iar respectarea procedurilor și drepturilor deținuților trebuie să fie stricte. Vă felicit pentru că suntem la zi cu obiectivele Planului de creștere a capacității de cazare și a îmbunătățirilor de detenție 2020 – 2025. Crescând numărul locurilor de detenție din penitenciare și îmbunătățirea condițiilor de detenție, vom șterge, treptat, imaginea sistemului penitenciar creată prin condamnările la CEDO din anii trecuți, pentru că acele condamnări au fost pronunțate pentru situația existentă la nivelul anilor 2000 – 2010, în prezent, situația fiind radical schimbată. Cunosc bine situația sistemelor penitenciare din Europa și pot spune că sistemul românesc a progresat în ultimii ani și nu este mai prejos decât alte sisteme din Europa, iar aceste progrese vor continua. Am fost cel care a discutat cu Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei – format Drepturile Omului Planul ”Rezmiveș” de creștere a capacității de cazare și îmbunătățire a condițiilor din penitenciare, mă bucur să constat că acest plan este îndeplinit la zi și voi insista permanent pentru realizarea lui întocmai, responsabilizând conducerea ANP. Fiecare director de penitenciar este responsabil, de asemenea, de supravegherea respectării legii și protejarea drepturilor fiecărui deținut în parte. Conducerea Ministerului Justiției va efectua vizite periodice, anunțate și inopinate, în penitenciare, pentru a verifica permanent respectarea drepturilor deținuților”

In realitate există un contrast izbitor intre imaginea pe care ministru justiției o are despre condițiile din penitenciare și ceea ce realitate exprimă , aspectele fiind constatate chiar de către propriul corp de control al ministrului justiției in Notele de Constatare intocmite cu ocazia controalelor prin penitenciare:

  • camere pline de igrasie,
  • gandaci,
  • ploșnite,
  • hrănire necorespunzătoare a deținuților,
  • imposibilitatea asigurării asistenței medicale la niste condiții minime,
  • imposibilitatea asigurării petrecerii a minim 4 ore in aer liber,
  • saltele din câlți transferate acum zeci de ani de la unități militare etc.

Întâlnirea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor și cu directori ai unităților de detenție – Ministerul Justitiei