Decapitări in sistemul penitenciar!

Publicat în FPP

Ministrul Justiției, Cătalin Predoiu, ingrijorat de succesiunea evenimentelor negative din sistemul penitenciar, preia frâiele sistemului penitenciar și in această zi a decapitat conducerile mai multor penitenciare, astfel că :Giurgiu, Timișoara, Rahova și Buziaș, rămân fără actualele conduceri, directorii si adjuctii pază au fost revocați și impotriva unora a fost declanșată procedura disciplinară.

Un caz aparte il constituie fostul director al Penitenciarului Giurgiu care a fost pus in functia de director ca urmare a unei evadări, pe atunci persoana in cauză era director adjunct paza, practic omul care trebuia să gireze securitatea celei mai grele inchisori din Romania și care, in loc sa fie revocat pentru evadare, a fost promovat director al inchisorii pe care avea obligatia să o păzească.

Federatia Politiștilor de Penitenciare l-a sesizat in nenumărate rânduri pe directorul general al ANP, Dan Halchin, cu privire la habarnismul managerial al celui care in loc sa fie destituit a fost promovat, insă acesta i-a oferit o permanentă protecție.

Pentru că in cariera profesională a ocupat functia de ofițer in cadrul Direcției Inspectie Penitenciare , toate plângerile fundamentate impotriva acestuia au fost clasate de către foștii săi colegi care, il loc să ii corecteze comportamentul necorespunzător , mai rău -au incurajat să persiste in greșeli.

Insuși directorul general al ANP, Dan Halchin, ii oferea protecție și făcea presiuni ca ” Alin, care e băiat bun” să facă tot ce ii trecea prin cap in curtea Penitenciarului Giurgiu , acțiunea directorului general al A.N.P. mergând până acolo incât președintele federației a fost chemat in biroul acestuia pentru a fi intimidat cu scopul de a-l proteja pe ” Alin, care e băiat bun”.

In scurtul său mandat la Giurgiu a adus unitatea in topul evenimentelor negative, până la el unitatea nu inregistrase nici-o evadare in cei 20 de ani de existența, insa, intr-o perioadă de un an și un pic , Penitenciarul Giurgiu a inregistrat cele mai grave incidente( evadări, pentru că in mandatul lui au fost 3 evadari , una asumată, alta partial asumată și alta camuflată, crime in celule etc), corpul de control al ministrului justiției , in cele 4 săptămâni de control la Giurgiu, constantând grave disfuncționalități in managementul acestui penitenciar.

Astăzi sistemul penitenciar decontează managementul de cumetrie promovat, intreținut și dezvoltat in sistemul penitenciar, fel de fel de parveniți fiind inventati manageri peste noapte. Sistemul penitenciar nu a fost in stare să constate necesitatea formării unei rezerve de personal pentru funcțiile de top management, să școlească câțiva ofiteri prin cursuri de management penitenciar, numirile in funcțiile de directori făcându-se netransparent și doar pe bază de cumetrii și prietenii, astfel că ofiterii care sunt cu adevărat profesioniști nu au nici-o sansă să iși dovedească capacitățile profesionale.

Statutul Politistului de Penitenciare ( legea 145/2019) garantează dreptul politiștilor de penitenciare de a accede in funcții doar pe baza meritelor si capacităților profesionale.

„Exercitarea funcției publice din sistemul administrației penitenciare se conduce după următoarele principii:

a) supunerea deplină față de lege;

b) respectarea drepturilor persoanelor private de libertate, în condițiile prevăzute de lege;

c) egalitatea șanselor, pe baza meritelor și capacității profesionale;

d) responsabilitate și imparțialitate;e) eficacitatea și îndeplinirea atribuțiilor în interes public;

f) eficiență în utilizarea resurselor;

g) ierarhia organizatorică și funcțională.

 Valorile etice în sistemul administrației penitenciare sunt:

integritatea, obiectivitatea, transparența, receptivitatea și responsabilitatea profesională.

In practic legea este doar un text scris, funcțiile fiind ocupate doar după principiile personale ale celui care detine puterea astfel că:

  1. Atunci când am avut director general de la Timișoara sistemul s-a umplut de directori timișoreni,
  2. Atunci când am avut director general de la Craiova, sistemul s-a umplut de directori olteni,
  3. Atunci când am avut director general de la Iași, sistemul s-a umplut de directori moldoveni,
  4. Atunci când am avut director general de la Mărgineni, sistemul s-a umplus de directori prahoveni,
  5. Acum avem director general de la Arad și sistemul se umple de directori arădeni.

Cam asta e criteriul rostogolit in timp.

Ce nu au inteles predecesorii și nici actualul e faptul ca nu poti implementa un sitem managerial in tot sistemul penitenciar raportându-te doar la curtea ta. Arad nu e ca Giurgiu, cum Poarta Alba nu e ca Timisoara, sau Jilava ca Deva și tot așa.

Fiecare așezământ trebuie să aibă o abordare diferită in funcție de specificul ei, complexistate detinutilor dar și cultura organizatională locală, pentru că deși toti suntem din aceeași categoie profesională, politisti de penitenciare, asupra structurii psiho-comportamentale sunt influentele zonale. Cei din N-V -ul tării au influențe occidentale, cei din S-E-stul tării au influente orientale și tot așa.

De aproape 2 ani de zile Federatia Politiștilor de Penitenciare tot sesizează A.N.P. și M.J. cu privire la modul de ocuparea a functiilor de top management in sistemul penitenciar doar pe bază de cumetrii și nu de performanță, netransparent și nelegal, ofiteri care se bucură de influență fiind de ani de zile pe funcții de directori, fără examene care să le valideze capacitățile manageriale și fără să fie testați psihologic pentru functia ocupată.

Privind din interiorul sistemului ierarhia organizatională pare construită după modelul clanurilor interlope , in sistem regăsind adevărate clanuri „profesionale”familii intregi fiind incadrate ;i prot[pite pe cele mai inalte functii ( soți, soții, fii, fiice, nepoți, nași , fini, veri, cumetri și nelipsitele amante) ipogrizia mergând până acolo incât când un pilos era uns fără examen in funcția de director,l soția era imputernicită pe funcția lui care rămânea neocupată, sistmul piramidat astfel construit fiind intâlnit doar la clanurile mafiote.

Asta e doar inceputul prăbușirii sistemului penitenciar din cauza deciziilor luate pe bază de interese de grup, cumetrii și prietenii.

Dăca ministrul justiției nu se apleacă cu seriozitate asupra stării sistemului penitenciar ( penitenciare dezechilibrate numeric, ca număr de detinuti custodiați, numar de angajati, dotari logistice, complexitatea detinutilor , clanuri profesionale etc) acesta este doar inceputul dezastrului ce se prefigurează.

Am spus-o si o repetăm:

  1. Sunt unități unde angajații sunt sufocați de sarcini și sunt vulnerabilizate și sunt unități unde sunt adevarate pensiuni, de relaxare,
  2. Standardele de personal sunt făcute pe prietenii si nu pe nevoile reale ale unitătilor penitenciare,
  3. Promovările pe funcții de comandă se fac netransparent și pe cumetrii, nu pe performanță,
  4. Deciziile importante se iau impulsiv și instinctiv și nu transparent și prin consens,

Sistemul penitenciar românesc are nevoie de o reformă realistă, vremea cârpelilor a trecut , evenimentele sunt din ce in ce mai grave , iar in unele inchisori detinuții influenți fac agenda zilnică, conducând practic din umbră penitenciarele.